Мін'юст США конфіскував найбільшу партію біткоїну

Хакери вкрали майже 120 тисяч біткоїнів, після чого вартість криптовалюти на той момент впала з 600 до 540 доларів за монету
Вартість криптовалютних монет на момент конфіскації становила понад 3,6 мільярда доларів. Фото: Pixabay

Міністерство юстиції США конфіскувало більшу частину зі 119 тисяч 754 біткоїнів, викрадених у 2016 році з однією з найбільших криптовалютних бірж у світі Bitfinex (Гонконг).

Як повідомляють в американському Мін'юсті, представники відомства повернули 94 тисячі 636 біткоїнів.

За даними відомства, вартість криптовалютних монет на момент конфіскації становила понад 3,6 мільярда доларів.

Американські юристи заявили, що це найбільша конфіскація криптовалюти за історію відомства.

У серпні 2016 року гонконгська біржа Bitfinex повідомила, що хакери вкрали майже 120 тисяч біткоїнів, після чого вартість криптовалюти на той момент впала з 600 до 540 доларів за монету.

До зламу така кількість біткоїну оцінювалася на криптобіржах у 72 мільйони доларів, після крадіжки його вартість знизилася до 65 мільйонів доларів.

На сьогоднішній день, за даними Мін'юсту США, загальна сума вкрадених грошей становить 5,2 мільярда доларів. З серпня 2016 року курс біткоїну зріс на 7500%.

У виданні "Медуза" повідомили, що 8 лютого на Манхеттені в Нью-Йорку було затримано подружню пару, яка звинувачується у відмиванні вкраденої криптовалюти.

Затриманими виявились 34-річний Ілля Ліхтенштейн, який має громадянство США та Росії, а також його 31-річна дружина Хізер Морган. При цьому в Мін'юсті не сказали, чи пов'язані вони з комп'ютерною атакою на Bitfinex.

Чоловікові та жінці звинуватили у змові для відмивання грошей, за що їм загрожує до 20 років позбавлення волі.

Крім того, їх підозрюють у змові з метою обману США, за що передбачено до п'яти років позбавлення волі. Суд відпустив Ліхтенштейна під заставу у розмірі п'яти мільйонів доларів, а Морган - під заставу у три мільйони доларів, пише The New York Times.

За версією слідства, під час кібератаки на Bitfinex хакер провів понад дві тисячі несанкціонованих транзакцій, перевівши вкрадені біткоїни на криптовалютний гаманець, який контролював Ліхтенштейн.

Протягом 5,5 років близько 25 тисяч вкрадених біткоїнів вивели з гаманця в рамках складної схеми відмивання, після чого частина грошей опинилася на рахунках Ліхтенштейна та Морган.

Слідчі змогли конфіскувати понад 94 тисячі біткоїнів, отримавши під час обшуку ключі (цифрові паролі) для доступу до криптовалютного гаманця Ліхтенштейна.

Американські правоохоронці вважають, що для відмивання грошей Ліхтенштейн та Морган відкривали рахунки на вигадані імена, переводили вкрадену криптовалюту невеликими сумами, а також використовували програми для автоматизації транзакцій.

В одному випадку біржа заблокувала сім облікових записів пари, через що на рахунках застрягли понад 186 тисяч доларів.

Також пара за криптовалюту купувала передоплачені карти, якими розплачувалась за різні товари та послуги, зокрема поїздки на таксі Uber або покупку PlayStation. Подружжя використовувало криптовалюту також для покупки невзаємозамінних токенів (NFT).

Раніше повідомлялося, що у 2021 році північнокорейські кіберзлочинці провели не менше семи атак на криптовалютні платформи, внаслідок яких було викрадено цифрові активи на суму майже 400 млн доларів.