Позов проти Google на $2,4 млрд: шведський сервіс порівняння цін PriceRunner звинуватив гіганта у "монопольному становищі"

Шведська служба порівняння цін PriceRunner оголосила, що подає до суду Google на суму 2,1 мільярда євро (2,4 мільярда доларів). Це пов'язано з рішенням європейського суду, який ухвалив, що Google порушив антимонопольне законодавство ЄС, повідомляє engadget.

У листопаді 2021 року Загальний суд Європейського Союзу підтримав рішення оштрафувати Google на рекордні 2,42 мільярда євро (2,8 мільярда доларів США) за неконкурентні практики у просуванні власного сервісу у сфері онлайн-покупок.

"Ми вимагаємо компенсації за шкоду, яку Google завдав нам протягом багатьох років, але також розглядаємо цей позов як боротьбу за споживачів, які надзвичайно постраждали від порушення Google закону про конкуренцію протягом останніх чотирнадцяти років",  заявив генеральний директор PriceRunner Мікаель Ліндаль.

У компанії стверджують, що Google має "монопольне становище" в Європі, додавши, що він досі не виконав рішення Комісії ЄС та "зловживає своїм домінуючим становищем". Таким чином, на думку керівництва PriceRunner, інші сервіси не отримують трафік та прибуток, а відсутність конкуренції завдає шкоди споживачам.

"Оскільки порушення все ще актуальне, сума збитків у позові буде значно вищою",  йдеться в повідомленні.

Google програв свою першу апеляцію на штраф ЄС, але минулого місяця подав ще одну, заявивши, що "ми вважаємо, що є сфери, які потребують юридичного роз'яснення з боку Європейського суду". Google поки що не коментував позов з боку PriceRunner.

Раніше французьке агентство з нагляду за конфіденційністю даних CNIL оштрафувало компанію Alphabet на рекордні 150 мільйонів євро за те, що інтернет-користувачам було складно відмовлятися від онлайн-трекерів, відомих як файли cookie. Наглядовий орган заявив, що виявив, що веб-сайти facebook.com, google.fr та youtube.com не дозволяють легко відмовитися від файлів cookie, посилаючись на платформу потокового відео Google.

А неустойка, яку російський суд призначив компанії Google за позовом телеканалу "Царгород", може перевищити 500 трильйонів доларів, що більше, ніж обсяг усього світового багатства. Компанія попросила на час розгляду справи призупинити нарахування неустойки, яку назвала безпрецедентною для судової практики РФ.