Від компанії Meta вимагають у суді виплатити $3,1 млрд для 44 млн британських користувачів Facebook

лого Meta
Логотип компанії Meta. Фото: РИА Новости

До Апеляційного суду Великобританії з питань конкуренції подано колективний позов проти компанії Meta за порушення закону про конкуренцію на тій підставі, що компанія (тоді ще Facebook) зловживала своїм домінуючим становищем у соціальних мережах у Великій Британії протягом кількох років, повідомляє TechCrunch.

У разі успіху позову Meta доведеться виплатити 3,1 мільярда доларів як компенсацію за шкоду користувачам Facebook у Великій Британії.

Справа ініційована експертом з міжнародного конкурентного права доктором Лізою Ловдал Гормсен, яка надала до парламенту Великобританії матеріали про домінування Facebook на ринку. Воно засноване на тому, що компанія встановила "несправедливу ціну" для користувачів у Великій Британії.

У позові зазначено, що Facebook має виплатити 44 мільйонам британських користувачів компенсацію за використання їх даних у період з 2015 до 2019 року.

"Ціна", встановлена за надання доступу до соціальної мережі, полягала в передачі цінних особистих даних користувачів з Великої Британії, які просто отримували "безкоштовний" доступ до платформи соціальної мережі Facebook, без фінансової компенсації, у той час як у компанії були величезні доходи.

"За 17 років з моменту свого створення Facebook став єдиною соціальною мережею у Великій Британії, де ви могли бути впевнені, що зможете спілкуватися з друзями та сім'єю в одному місці. Тим не менш, у Facebook був і темний бік, він зловживав своїм домінуючим становищем на ринку, щоб нав'язувати несправедливі умови простим британцям, що давало можливість використати їхні особисті дані. Я запускаю цю справу, щоб забезпечити компенсацію в мільярди фунтів стерлінгів для 44 мільйонів британців, дані яких були використані Facebook", — сказала Ліза Ловдал Гормсен.

TechCrunch звернувся до компанії з проханням про коментарі, але на момент публікації не отримав відповіді.

Нагадаємо, суддя округу Колумбія оголосив рішення про можливість подання Федеральною торговою комісією США (FTC) антимонопольного позову проти компанії Meta. Це одна з кількох спроб уряду США обмежити монопольну владу великих технологічних компаній, зокрема, позов Міністерства юстиції проти Google, порушений главою антимонопольного законодавства Джонатаном Кантером.

У Верховний суд округу Аламеда штату Каліфорнія подала позов до компанії Meta також сестра федерального охоронця Дейва Патріка Андервуда, якого вбили у 2020 році. Змові вбивць нібито допомогла соціальна мережа Facebook.