Транзит російського вугілля до Словаччини через Україну припинено: УЗ каже, що вона тут ні до чого

Фото: portal.uz.gov.ua
Фото: portal.uz.gov.ua

"Укрзалізниця" заявляє, що тимчасова зупинка транзиту вугілля з Росії до Словаччини через Україну є ініціативою саме словацької сторони, і наприкінці тижня постачання відновиться.

Як йдеться у повідомленні української держкомпанії, ініціатором тимчасової заборони на перевезення вугілля через Україну до станції Ганиська при Кошицях є вантажний підрозділ Залізничної компанії Словаччини – ŽSSK Cargo.

"Телеграму з повідомленням про тимчасову заборону на такі перевезення словацькі колеги одночасно направили АТ "Укрзалізниця" та ВАТ "Російські залізниці". Причиною такої заборони була названа заява компанії U.S. Steel Košice, без деталізації її змісту", - повідомили в УЗ.

Зазначається, що український перевізник негайно виконав вимогу словацьких колег, як цього вимагають міжнародні правила та підписані договори.

"Такі обмеження запроваджувалися і раніше, колеги неодноразово лімітували відвантаження сировини для металургійної промисловості, зважаючи на ті чи інші операційні завдання. Повідомлення про накладення обмежень за ініціативи української влади не відповідають дійсності", - додали в компанії.

В "Укрзалізниці" також заявили, що відновлення поставок вугілля на станцію Ганиська відбудеться вже 28 січня: відповідну телеграму ŽSSK Cargo надіслала УЗ того ж дня.

Зазначимо, що напередодні російське видання "Комерсант" повідомило, що Україна з 24 січня заборонила до особливого розпорядження транзит вугілля марок К, Т, Г, СС, Д, а також концентрату та антрациту з Росії на адресу заводу американської металургійної компанії US Steel у місті Кошице.

"Заборона ніяк не пояснюється, але Україна активно користується таким інструментом, щоб вирішити проблему зі скупченням вагонів на кордоні. Так, обмеження були накладені і на постачання до Польщі. На думку експертів, навряд чи американський завод надовго залишиться без сировини, оскільки влада Словаччини вимагатиме. від Києва скасувати обмеження", - наголошувалося у матеріалі.

ЗМІ також зазначало, що з 1 січня УЗ заборонила постачання руди і з Росії, і України для потреб цього словацького підприємства (залізна руда туди надходить переважно з родовищ у Кривому Розі та на Курській магнітній аномалії), а також заборонила залізничний транзит через Україну до Польщі, пояснюючи обмеження скупченням вагонів на кордоні та застарілою інфраструктурою польської залізниці.

Нагадаємо, що сама "Укрзалізниця" 1 січня заявила, що вимушено пішла на заборону транзитних перевезень через "активні роботи з модернізації інфраструктури", зокрема електрифікації ділянки Ковель — Ізов — Держкордон на лінії, що веде до Польщі.