Чорнобильську зону закривають для відвідувань на невизначений термін - туроператори

прип'ять
Фото: скриншот видео Chernobyl Zone - Radioactive Team

Відвідування туристами Чорнобильської зони відчуження буде припинено з 19 лютого на невизначений термін. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Асоціації чорнобильських туроператорів, директор агенції Chernobyl Tour Ярослав Ємельяненко.

"Щойно повідомили, що з 19 лютого Чорнобильська зона закрита для туристичних відвідувань на невизначений строк. Офіційна причина озвучується як «технічні причини». Ми розуміємо, що скоріше за все це пов’язано з загрозою російської агресії та близькістю кордону з Білоруссю", - написав він.

За словами представника галузі, останнім часом, незважаючи на військову напругу, Чорнобиль відвідали багато українців та іноземних туристів, у тому числі тих, перебувають в Україні з особистих причин або у зв'язку з роботою, оскільки зона знаходиться у Київській області, тобто у відносній близькості від столиці.

"За даних умов ми розуміємо турботу про безпеку українців та іноземних гостей. Але приймаючи до уваги те, що сучасні технічні засоби дають змогу в реальному часі бачити будь-які переміщення збройних сил всіх сторін та швидко на них реагувати, а також відсутність рекомендацій від влади залишити Київ, сподіваємося, що заборона відвідувати Чорнобиль вже скоро буде скасована", - зазначив Ємельяненко.

На його думку, такий крок сприяв би нормалізації ситуації, особливо з огляду на закінчення російсько-білоруських військових навчань на території Білорусі 20 лютого.

"Зараз до України, Києва та Чорнобиля прикута увага міжнародних ЗМІ, які розповсюджують інформацію про настрої українців та ситуацію в країні. У сучасній гібридній інформаційній війні чорнобильський туризм може стати важливим каналом поширення інформації про боєздатність української армії, її рішучу готовність дати відсіч будь-якому загарбникові та безпеці перебування у нашій країні", - вважає голова асоціації туроператорів.

За його спостереженнями світ сприймає чорнобильський туризм у прикордонній з Білоруссю місцевості як один із знакових маркерів стабільності України.

"Ми поважаємо рішення влади, що піклується про забезпечення безпеки країни. І сподіваємося, що найближчим часом Чорнобильська зона буде відкрита для представників міжнародної спільноти, українців та ЗМІ, що відчувають себе спокійно під захистом ЗСУ на території нашої держави", - додав Ємельяненко.

При цьому Держагентство з управління Зоною відчуження ситуацію поки що офіційно не коментує.

Зазначимо, що ще 4 лютого Міністерство внутрішніх справ повідомляло, що у покинутому місті Прип'ять у Чорнобильській зоні пройшли масштабні тактико-спеціальні навчання, у яких взяли участь Нацгвардія, поліція та Держслужба з надзвичайних ситуацій.

Відпрацьовані були, зокрема, ведення повітряної розвідки, робота групи снайперів, ведення вуличного бою та знищення противника, що відступає. Окремо відпрацьовувався штурм будівель. Заключними етапами навчань були надання першої медичної допомоги, евакуація поранених та зачистка населеного пункту від мінно-вибухових засобів та ліквідація наслідків бойових дій.