НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

44,96

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

У Сумах збираються переробляти будівельні відходи, які виникли внаслідок руйнувань

У Сумах збираються переробляти будівельні відходи, які виникли внаслідок руйнувань
Фото: ua.depositphotos.com

У Сумській територіальній громаді готуються до отримання технологічної лінії для перероблення будівельних відходів від руйнувань в рамках проєкту екстреного відновлення та реконструкції.

Про це йдеться на сайті Сумської міської ради.

Так, згідно з повідомленням, ключовою темою наради за участі керівництва громади та області, представників обласної військової адміністрації та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) було вирішення проблеми утилізації будівельного сміття, яке утворилось внаслідок масштабних руйнувань інфраструктурних об’єктів і житлового фонду, яких завдає російська армія від початку повномасштабного вторгнення.

Зазначається, що у межах проєкту екстреного відновлення та реконструкції JICA вже надало спеціальне обладнання для подрібнення й сепарації (зберігання) будівельних відходів Київській області та Харкову. Надалі планується поширення цієї співпраці й на прикордонну Сумщину, яка зазнає щоденних обстрілів та руйнувань. Зокрема, одну з двох стаціонарних ліній з перероблення будівельних відходів, наданих Київщині, JICA готове передати Сумській МТГ.

Умови для реалізації проєкту

У міській раді повідомляють, що для реалізації цього проєкту в Сумах японська сторона висуває низку умов:

  • виділення земельної ділянки для встановлення технологічної лінії та ще однієї – для зберігання вже перероблених компонентів будматеріалів; 
  • фінансування перевезення устаткування з Київської області до Сум; 
  • забезпечення громадою додаткової техніки для роботи цього комплексу (екскаватори, великовантажні автомобілі); 
  • обов’язковий затверджений бюджет для утримання й охорони майданчика; 
  • навчання персоналу, який працюватиме на цій технологічній лінії.

Крім того, для передачі техніки також потрібне відповідне рішення та звернення Сумської міської ради до Київської ОВА, адже йдеться про передачу устаткування з державної власності до комунальної.

В.о. міського голови Артем Кобзар повідомив, що всі ці питання перебувають на стадії ґрунтовного опрацювання. Зокрема він розповів, що лінія з перероблення працюватиме на базі КП "Чисте місто". Вже визначені дві земельні ділянки, персонал готовий виїхати на навчання, а для департаменту інфраструктури міста передбачені кошти для перевезення лінії до Сум та забезпечення її роботи.

Передача технологічної лінії для роботи у Сумах відбудеться після погодження у профільних міністерствах та подальшого прийняття відповідної урядової Постанови.

В Україні накопичилося понад 10 млн тонн відходів від руйнувань

За оцінками експертів в Україні вже накопичилося близько 10-12 млн тонн відходів від руйнувань, і щоденно їхній обсяг збільшується.

Як наслідок, відбувається стихійне накопичення та неконтрольоване зберігання небезпечних матеріалів (зокрема, азбестовмісних) на тимчасових звалищах, що створює високі екологічні ризики.

Тож, для кожної області, де відбуваються бойові дії, актуальним є створення загальної системи поводження й управління будівельними відходами від руйнувань.

Для відбудови України використовуватимуть будівельні відходи від руйнувань

Україна планує використовувати для відбудови відходи від руйнувань, що є одним із принципів запровадження циркулярної економіки.

Зауважимо, об'єми поствоєнного відновлення українських міст і сіл, що постраждали внаслідок війни, робить цемент стратегічним продуктом України. Через масштаби відбудови деякі експерти вже прогнозують дефіцит ключового будматеріалу під час відбудови. Детальніше про це читайте в матеріалі Delo.ua.

Фото: ua.depositphotos.com