НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Латвія передасть Україні 1400 безпілотників

Латвія передасть Україні 1400 безпілотників
Латвія передасть Україні 1400 безпілотників

Міністерство оборони Латвії завершило масштабну закупівлю безпілотників для України, яка включає постачання 1400 дронів від латвійських виробників.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це написав міністр оборони Латвії Андріс Спрудс.

Загалом, у рамках цієї закупівлі Латвія передасть Україні понад 2700 безпілотників, що значно підсилить обороноздатність українських сил. Спрудс зазначив, що дрони надані в рамках міжнародної коаліції дронів, у якій Латвія активно бере участь.

Він додав, що з моменту початку співпраці, Латвія вже надала Україні 3000 бойових безпілотників різних типів і характеристик, що стало важливим вкладом у протистояння агресії.

Спрудс також підкреслив, що Латвія, разом із своїми компаніями, буде продовжувати підтримку України до її остаточної перемоги.

Додамо, що кілька днів тому Міноборони України повідомляло, що Нідерланди закуповують для України 51 мобільний радар для виявлення безпілотників. 

Очікується, що Нідерланди передадуть мобільні радари в четвертому кварталі 2024 року.

Постачальником цих радарів є нідерландська компанія Robin Radar Systems. Системи здатні контролювати навколишнє середовище та виявляти дрони, що рухаються навіть на високих швидкостях. Мобільність радарів дає можливість безперервно виявляти безпілотники противника, а потім виводити їх з ладу.

Коаліція дронів зібрала майже €500 мільйонів для України

Коаліція дронів, створення якої було ініційоване Латвією, вже зібрала майже 500 млн євро на дрони для Збройних Сил України.

"Майже 500 мільйонів євро – таку суму на дрони вже зібрала коаліція безпілотників, ініційована Латвією", - вказав Спрудс.

Спрудс повідомив, що наразі Данія та Нідерланди оголосили про спільну закупівлю дронів на 400 мільйонів євро. Окрім цього 70 мільйонів євро інвестує Канада, 3 мільйони – Литва і не менше 10 мільйонів – Латвія.

Нагадаємо, 18 січня Україна та Латвія створили коаліцію дронів та РЕБ. Рішення про це ухвалили під час візиту міністра оборони Латвії Андріса Спрудса до Києва. Велика Британія також приєдналася до коаліції і стала її співлідером разом з Латвією.