НБУ курс:

USD

41,36

+0,01

EUR

45,99

--0,16

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Норвегія виділить $9,5 млн на вивезення тяжко поранених українців для лікування у Європі

Норвегія виділить $9,5 млн на вивезення тяжко поранених українців для лікування у Європі
Фото: ua.depositphotos.com

Уряд Норвегії витратить 100 мільйонів норвезьких крон (9,5 мільйонів доларів) на евакуацію тяжкопоранених українців для лікування в Європі.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє видання VG.

"Дуже важливо, щоб частина тяжко поранених українців була вивезена на лікування. У нас є літак та екіпаж, які мають велике міжнародне визнання, щоб мати можливість виконувати цю роботу", - заявив прем'єр-міністр  Норвегії Йонас Гар Стьоре.

З серпня 2022 року переобладнаний літак SAS, який є своєрідним літаючим відділенням інтенсивної терапії, вивозить поранених з України на лікування в інші країни Європи. Угода між Норвегією та ЄС мала завершитися у листопаді.

Тепер Норвегія ухвалила рішення продовжити угоду до квітня наступного року. Витрати становитимуть до 9,5 мільйонів доларів.

"На жаль, попит все ще великий. Ось чому ми продовжуємо нашу ініціативу", - пояснив Стьоре.

За його словами, майже половина евакуйованих із України пацієнтів була перевезена на цьому норвезькому літаку. Це 1931 особа.

Багато з них мають онкологічні захворювання, а також військові травми, важкі опіки та переломи кінцівок. Пацієнтів доставляють до Польщі, а потім розвозять до лікарень у всій Європі. 400 пацієнтів рейсу Norwegian Medevac отримали лікування у Норвегії.

Як Норвегія допомагає Україні

Нещодавно стало відомо, що Норвегія збирається передати Україні оборонні технології для підтримки виробництва 155-мм артилерійських снарядів. Ця підтримка буде надана через норвезьку промисловість і сприятиме зміцненню спроможностей України виробляти сучасні боєприпаси на власній території.

Також Норвегія оголосила про передачу Україні шести винищувачів F-16. Крім того повідомлялося, що Норвегія виділить 92,69 мільйона доларів на зміцнення протиповітряної оборони України.

Додамо також, що уряд Норвегії надав Україні грантову допомогу у розмірі 100 мільйонів євро для підтримки та відновлення енергетичного сектору країни.

Фото: ua.depositphotos.com