НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Суд заочно заарештував нардепа-втікача Одарченка

Суд заочно заарештував нардепа-втікача Одарченка
Андрій Одарченко. Фото: Facebook-сторінка нардепа

Вищий антикорупційний суд на засіданні 23 вересня ухвалив рішення щодо заочного арешту народного депутата Андрія Одарченка, підозрюваного у спробі підкупу керівництва Мінвідновлення.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"23 вересня 2024 року ВАКС підтримав позицію прокурора САП та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою народному депутату України IX скликання, якого обвинувачують у наданні неправомірної вигоди голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України", – йдеться у повідомленні.

У САП зазначили, що після затримання особи та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя ухвалить рішення щодо застосування цього запобіжного заходу.

Також суд задовольнив клопотання прокурора про стягнення в дохід держави 15 млн грн застави. 

Що відомо про справу Одарченка

Нагадаємо, що 21 листопада 2023 року НАБУ повідомило про викриття члена комітету парламенту з питань антикорупційної політики Андрія Одарченка (фракція "Слуга народу") на пропозиції тодішньому голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Нхабаря у криптовалюті Bitcoin в еквіваленті 50 тисяч доларів.

Хабар пропонувався за забезпечення прийняття міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ коштів на ремонт будівель Державного біотехнологічного університету, в якому Одарченко продовжує обіймати посаду ректора (дію контракту призупинено на час повноважень депутата).

Пропонована сума мала становити 8% від обсягу фінансування. У подальшому підозрюваний надав топпосадовцю частину неправомірної вигоди у розмірі 0,39 біткоїна, що на час вчинення операції було еквівалентно 10 тисячам доларів. Дії нардепа кваліфікували за частиною 4 статті 369 Кримінального кодексу.

22 листопада Вищий антикорупційний суд обрав для Одарченка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю вийти під заставу в 15 мільйонів гривень, яку й було внесено.

Вже 24 листопада Одарченко вийшов на свободу. Тоді його оперативно виключили з партії "Слуга народу", однак залишили у складі парламентської фракції пропрезидентської політсили.

В подальшому за клопотанням прокурора строки дії покладених на нардепа обов’язків судом неодноразово продовжувались. В САП нагадують, що серед них була й звична вимога здати паспорти для виїзду закордон та носити електронний засіб контролю.

Однак виявилося, що попри рішення суду органами внутрішніх справ до Одарченка електронний браслет застосовано так і не було. Тим часом 16 квітня обвинувальний акт у справі було направлено до ВАКС для розгляду по суті. На сьогодні розгляд перебуває на завершальній стадії – 18 вересня було заплановано допит обвинуваченого.

Але депутат 18 вересня не з’явився до ВАКС і не повідомив суд та прокурора про причини неявки. Захисники обвинуваченого також не змогли повідомити суду про місце перебування їхнього підзахисного та наголошують на відсутності зв’язку з ним. 

Прокурори САП під час засідання у справі  заявили про те, що нардеп покинув територію України через Закарпатську область.

Наступного дня Одарченка оголосили в міжнародний розшук.