Аграрні міністри ЄС заявили про готовність сприяти експорту зерна з України

Зерно
Зерно. Фото: Emagneto / Pixabay

Міністри сільського господарства та рибальства країн Євросоюзу висловили готовність і надалі сприяти експорту українського продовольства, зокрема зерна, до блоку та на світові ринки.

Про це заявив міністр сільського господарства, рибальства та продовольства Іспанії Луїс Планас Пучадес, передає "Укрінформ".

Під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із сільського господарства й рибальства він сказав, що міністри розглянули нові шляхи транспортування українського продовольства через Румунію, Молдову, а також Балтійським та Адріатичним морями.

При цьому міністр із Іспанії, яка наразі головує в ЄС, підтвердив, що жодні гучні події у світі, включаючи кризу на Близькому Сході, не знижують важливість зусиль ЄС, України та її сусідів в організації вивезення зернової продукції.

"Хочу бути у цьому дуже чітким: ви не можете гратися з продовольством. Ми маємо знайти шлях для вивезення українського зерна, щоб поставляти його, зокрема, до певних країн Азії, Латинської Америки, Африки, а також до Європейського Союзу. Для нас це також питання політичної солідарності", – зазначив Планас.

Також він додав, що наразі ситуація на сільськогосподарському ринку у Польщі, Словаччині, Угорщині, Болгарії та Румунії є набагато кращою, ніж ще п’ять тижнів тому. Завдяки Координаційній платформі, конструктивній позиції України та її двостороннім переговорам із сусідніми країнами вдалося досягти стабілізації на цих ринках, та підвищити ефективність "коридорів солідарності" для транзиту української зернової продукції.

Своєю чергою єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський повідомив, що у серпні "коридорами солідарності" вдалося перевезти 4,38 млн тонн українського зерна, а у вересні – 3,8 млн тонн. Єврочиновник нагадав, що лише за результатами врожаю поточного року Україна має близько 56 млн тонн зерна, призначеного на експорт. Це означає, що обсяг зернового експорту має становити принаймні 4,7 мільйона тонн на місяць.

Імпорт українського зерна: продовження обмежень у ЄС

15 вересня сплив термін заборони на імпорт українського продовольства в пʼять країн ЄС, яка була запроваджена на рівні Єврокомісії в травні.

Обмеження стосувалися пшениці, кукурудзи, ріпака та насіння соняшника українського походження. Їх не можна було ввозити до  Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини й Угорщини.

Однак Варшава, Братислава й Будапешт потім самостійно ввели заборону, пояснивши це захистом своїх фермерів.

Румунія вирішила не робити цього, а працювати з Україною над планом контролю за експортом зерна.

А парламент Болгарії проголосував за скасування обмежень. Однак пізніше болгарські фермери вийшли на протести, після чого уряд країни вирішив заборонити імпорт соняшника з України до кінця листопада.

Своєю чергою Україна ініцювала в СОТ запит на проведення консультацій щодо суперечки з Польщею, Словаччиною й Угорщиною. Згодом заступник міністра економіки України Тарас Качка заявив, що розгляд скарги поставлено на паузу.

Як нещодавно розповів премʼєрміністр України Денис Шмигаль, наразі до 60% українського зерна йде на експорт транзитом через територію Румунії.