Туреччина зняла заборону на експорт томатів лише через кілька днів після її введеня

томат, помідор
Частка турецького томату на українському ринку перевищує 90%

Міністерство сільського та лісового господарства Туреччини оголосило про зняття обмежень на експорт томатів, які повинні були діяти до 14 квітня.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це пише EastFruit.

Раніше планувалося що заборона, введена 2 березня, триватиме до 14 квітня.

Заборона була введена з метою забезпечення внутрішнього ринку і недопущення зростання цін на томати. Проте вона зазнала різкої критики з боку виробників, оскільки помідори залишаються основним експортним овочевим продуктом для Туреччини.

Виробники томатів по всій країні задоволені скасуванням заборони.  Вони вважають, що заборона на експорт узагалі не повинна була запроваджуватися:

“Це було обмеження, якого не повинно було бути. На щастя, це неправильне рішення було скасовано в досить короткі терміни. У цьому процесі експорт томатів життєво важливий для всіх виробників. І ми продовжуємо наш сезон. Хотілося б, щоб у цьому сезоні експорт тривав трохи довше. Можливо, що сезон все ще може виправдати наші очікування”, - заявив Кадір Оздемір, представник турецької овочевої компанії.

Зазначимо, рішення Туреччини обмежити експорт томатів викликало ажіотаж і в Україні, адже частка турецького томату на українському ринку перевищує 90%.

Експерти заявляли, що на ринку може виникнути дефіцит помідорів, а в супермаркетах вартість продукту може зрости на 50-70%, досягнувши 200 грн/кг.