НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Фонд гарантування вкладів завершив ліквідацію Златобанку, яка тривала дев'ять років

Фонд гарантування вкладів завершив ліквідацію Златобанку, яка тривала дев'ять років
Фото: Wikimapia

2 вересня 2024 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) затвердив ліквідаційний баланс та звіт про виконання ліквідаційної процедури ПАТ "Златобанк". Таким чином, ліквідація банку, рішення про яку було прийнято ще у травні 2015 року, вважається завершеною.

Про це повідомляє пресслужба Фонду.

Згідно з повідомленням, відповідно до приписів частини третьої статті 28 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" Фонд припиняє виплату гарантованих сум відшкодування коштів за вкладами у день затвердження ліквідаційного балансу банку.

Також повідомляється, що відповідно до статті 52 Закону вимоги кредиторів до банку, що були незадоволені в результаті ліквідаційної процедури та продажу майна (активів) банку на дату складення ліквідаційного балансу, вважаються погашеними.

У межах виплат гарантованого відшкодування вкладниками Златобанку отримано понад 866,4 млн грн.

Також у Фонді повідомили, що накопичувальний рахунок фінустанови було закрито. З огляду на це реквізити накопичувального рахунку банку не дійсні і платежі на них не приймаються.

Ліквідація Златобанку 

Златобанк був заснований у 2008 році. Станом на 1 липня 2014 року загальні активи банку становили 7,909 мільярда гривень, за їх величиною Златобанк займав 27-е місце серед усіх 173 банків України.

На кінець 2013 року регіональна мережа Златобанку налічувала 69 дирекцій та відділень, з них 26 Регіональних дирекцій та 42 відділення, а клієнтами банку були 115 тисяч осіб.

13 лютого 2015 року НБУ відніс Златобанк до категорії неплатоспроможних, а у травні вирішив ліквідувати. Чотири роки потому акціонери банку в судовому порядку домоглися через Верховний суд рішення про скасування визнання банку неплатоспроможним, що заблокувало процедуру його ліквідації. 

Натомість Нацбанк 18 листопада 2021 року домігся у Верховному суді скасування порушення справи про банкрутство Златобанку, що дало змогу повернути процедуру ліквідації банку у правове поле та продовжити його ліквідацію.

Кінцевим власником Златобанку був український бізнесмен Леонід Юрушев (засновник ліквідованого у 2014 році банку "Форум"), бізнес-партнерами якого є Рінат Ахметов і колишній міністр оборони Павло Лебедєв.

Додамо, нещодавно ФГВФО завершив процедуру ліквідації банку "Аркада" – вона тривала неповних 4 роки. Зазвичай ліквідація триває довше – приблизно 5 років, а то і більше.

Наприклад, ліквідація банку "Золоті ворота" тривала майже 8 років, поки врешті 8 серпня 2022 року ФГВФО не оголосив про завершення ліквідації. Близько трьох років зайняла ліквідація "Фортуна-Банку", майже 4 – ліквідація "Унікомбанку". А ліквідація "Південкомбанку" та "Промекономбанку" тривала 5 років. Також 5 років ліквідовували "Автокразбанк".