"Став жертвою санкцій": НБУ визнав Форвард Банк неплатоспроможним

"Став жертвою санкцій": НБУ визнав Форвард Банк неплатоспроможним

Правління Національного банку України віднесло АТ "Форвард Банк", яке належить росіянину Рустаму Таріко, до категорії неплатоспроможних. Кожен вкладник банку отримає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відшкодування в повному розмірі вкладу, разом з нарахованими процентами. Загалом можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам становить 1 535,6 млн грн.

Про це 8 лютого повідомила пресслужба НБУ.

Регулятор зауважив, що закриття Форвард Банку не вплине на стабільність банківського сектору України, адже частка фінустанови становила 0,1% від активів платоспроможних банків.

"Відповідне рішення ухвалене у зв’язку з неприведенням банком своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку після віднесення його до категорії проблемних. А також, ураховуючи подальше суттєве й незворотне погіршення фінансового стану цього банку за відсутності дієвих заходів для його поліпшення та неможливість і недостатність запланованої АТ "Форвард Банк" капіталізації", — пояснили в НБУ.

У листопаді НБУ відніс Форвард Банк до категорії проблемних. Регулятор встановив факт здійснення банком ризикової діяльності за ознакою недостатності доходів банку. Це створило ризик зменшення регулятивного капіталу банку та порушення встановлених НБУ економічних нормативів капіталу.

Після цього фінансовий стан суттєво погіршився, падіння капіталу продовжилося без перспектив його поліпшення.

Форвард Банк належить росіянину Рустаму Таріко. В жовтні 2022 року указом президента було уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, яким до Таріко застосували персональні санкції.

Згідно з законодавством, ФГВФО відшкодовує клієнту банку максимум 200 000 гривень. Особливий статус має лише Ощадбанк, що вказано в законі "Про банки і банківську діяльність". Вкладники держбанку отримують від держави гарантію повернення повної суми депозиту. Однак такі правила діють в мирні часи.

Наразі для всіх кредиторів банків, які були або будуть позбавлені ліцензії після початку повномасштабного російського вторгнення, діє норма про гарантію повернення 100% депозитів протягом дії воєнного стану в Україні та трьох місяців після його завершення.

Через три місяці після воєнного стану сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами має становити 600 тисяч гривень.