НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Російський суд арештував акції Raiffeisenbank: що це означає для RBI

Російський суд арештував акції Raiffeisenbank: що це означає для RBI
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Арбітражний суд Калінінградської області РФ заблокував акції російського Raiffeisenbank за позовом Rasperia Trading Limited, що ускладнило вихід австрійської групи Raiffeisen Bank International з Росії. Про це йдеться у повідомленні банку.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Raiffeisenbank згадується в позові як пов'язаний з іншими відповідачами, але сам не звинувачується у правопорушеннях. 

Внаслідок цього рішення RBI не може передати свої акції в AO Raiffeisenbank, що ускладнює продаж контрольного пакету акцій і неминуче призведе до затримок. 

"RBI спробує скасувати сьогоднішнє рішення суду всіма законними засобами", - додають у пресслужбі банку.

Додамо, що позов Rasperia Trading Limited проти 10 компаній було подано в серпні цього року. Позивач звинувачує відповідачів у захопленні корпоративного контролю над Strabag, усуненні представників Rasperia від акціонерних зборів, зниженні частки компанії до рівня нижчого за блокуючий пакет і невиплаті дивідендів.

Водночас Rasperia оцінює збитки від цих дій майже у 2 мільярди євро, включаючи вартість свого пакета акцій у Strabag і невиплачені дивіденди.

Raiffeisen Bank виходить із Росії

Raiffeisen Bank International заявив, що займатиметься можливим продажем або відокремленням свого російського бізнесу наприкінці березня 2023 року. Це сталося після тиску з боку австрійських інвесторів і Європейського центробанку.

У травні Reuters повідомляло, що RBI відмовився від ідеї продати російський підрозділ, не зумівши знайти покупця. Тому група планувала відокремити його та передати акціонерам.

За даними агентства, це хотіли зробити до вересня. Однак у липні стало відомо, що ці плани відкладали.

Як писали журналісти, протягом перших дев'яти місяців 2023 року на Росію припало 45% прибутку RBI. При цьому в третьому кварталі банк повідомив про скорочення обсягу кредитів у країні на 30% порівняно з попереднім роком.

У звʼязку з західними санкціями прибутки, які RBI отримує в РФ, залишаються в місцевій дочірній компанії.

Тим часом українське Нацагентство з питань запобігання корупції визнало Raiffeisen спонсором війни. Через це, за даними Reuters, Австрія блокувала ухвалення 12-го пакета санкцій ЄС проти РФ. Врешті українське відомство пішло на поступки й призупинило цей статус для банку. Україна продовжує закликати найбільший західний банк у Росії розірвати свої зв’язки з Москвою.

Джерело фото: ua.depositphotos.com