НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Адміністрація Байдена тиснула на Meta задля цензурування контенту під час пандемії Covid-19 - Цукерберг

Марк Цукерберг
Марк Цукерберг. Фото: Facebook-сторінка мільярдера

Генеральний директор Meta Platforms Марк Цукерберг заявив, що у 2021 році високопосадовці з адміністрації американського президента Джозефа Байдена тиснули на його компанію з метою цензурувати контент її соцмереж під час пандемії Covid-19.

"Високопоставлені посадовці з адміністрації Байдена, включаючи Білий дім, неодноразово тиснули на наші команди протягом місяців, щоб вони піддали цензурі певний контент щодо Covid-19, зокрема гумор і сатиру, і висловлювали нашим командам велике розчарування, коли ми не погоджувалися", - написав Цукерберг у листі від 26 серпня, опублікованому комітетом з питань правосуддя Палати представників США.

У ньому медіамагнат засуджує зазначений тиск і шкодує, що не говорив про нього раніше, а також повідомляє про ухвалення все ж деяких рішень щодо видалення певного контенту, чого "не було б зроблено сьогодні".

"Я твердо вважаю, що ми не повинні поступатися нашим стандартам контенту через тиск з боку будь-якої адміністрації в будь-якому напрямку, і ми готові відбитися, якщо щось подібне станеться знову", - заявив автор листа.

При публікації листа на Facebook-сторінці комітету Палати представників, який очолює республіканець Джім Джордан, зазначено, що він є "великою перемогою для свободи слова", оскільки демонструє, що соцмережа "цензурувала американців" та заглушувала висвітлення скандалу з компроматом, знайденим в 2020 році на ноутбуці сина Байдена Хантера, який раніше входив до ради директорів української газовидобувної компанії Burisma.

"ФБР попередило нас про потенційну російську операцію з дезінформації про родину Байденів і компанію Burisma напередодні виборів 2020 року. Тієї осені, коли ми побачили матеріал The New York Post про звинувачення в корупції, пов’язаний із сім’єю тодішнього кандидата в президенти від Демократичної партії Джо Байдена, ми надіслали цю історію для перевірки фактів та тимчасово "понизили" її, поки чекали відповіді", - описав ситуацію Цукерберг.

За словами гендиректора Meta, після цього відповідні політика та процеси були змінені таким чином, "щоб такого не сталося знову", зокрема тепер інформація про події в США не песимізується під час очікування перевірки достовірності.

Нагадаємо також, що минулого року Meta отримала від Євросоюзу штраф у 1,2 мільярда євро за те, що її соцмережа Facebook протягом багатьох років незаконно зберігаоа дані про європейських користувачів на своїх серверах у США, де до них могли отримати доступ тамтешні спецслужби.