Американська DFC хоче виділити $250 мільйонів українським банкам для кредитування бізнесу в 2023 році

Американська DFC хоче виділити $250 мільйонів українським банкам для кредитування бізнесу в 2023 році
Юлія Свириденко, Скотт Нейтан та Бріджит Брінк. Фото: пресслужба Мінекономки

Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC) оголосила про намір мобілізувати 250 мільйонів доларів цього року для українських банків задля збільшення обсягів кредитування малого та середнього бізнесу.

Про це повідомляє Міністерство економіки за результатами зустрічі очільниці відомства Юлії Свириденко та виконавчого директора DFC Скотта Нейтана.

При цьому зазначено, що загалом Корпорація з фінансування міжнародного розвитку оголосила про готовність мобілізувати понад 1 мільярд доларів для підтримки економіки України.

"Підтримка міжнародних кредиторів у такий непростий час є свідченням того, що наші партнери не мають сумнівів у перемозі України. Наміри DFC можуть стати сигналом для інших кредиторів та інвесторів по всьому світу, які першими долучаться до відбудови України та розбудови економіки вже зараз, не чекаючи закінчення війни", - зазначила Свириденко.

За словами ж Нейтана, корпорація прагне почати інвестування вже зараз, аби допомогти українському бізнесу продовжувати розвиватись попри винятково складні обставини.

"Я переконаний, що кошти DFC дозволять мобілізувати понад 1 мільярд доларів приватного капіталу для підтримки економіки України. DFC націлена на реалізацію високоякісних проектів за найвищими стандартами в найближчі місяці й роки в Україні", - заявив він.

У Мінекономіки підкреслюють, що зазвичай DFC підтримує лише американських інвесторів, які здійснюють інвестиції в різні країни світу, але заради України вона зробила виключення й готова видавати кредити навіть в тому разі, якщо у відповідному українському бізнесі не буде американського інвестора.

Для надання підтримки в України DFC використовуватиме відразу декілька інструментів - крім прямого кредитування, йдеться також про покриття кредитних та воєнних ризиків. Зазначається, що останній продукт наразі є доступним, однак потребує залучення додаткового рефінансування, над яким DFC вже працює.

Окремою ж темою спілкування Свириденко, Нейтана, а також посла США в Україні Бріджит Брінк стало поглиблення співпраці між USAID та Мінекономіки в рамках інвестиційної ініціативи Advantage Ukraine.

"Мінекономіки та DFC взаємодіють щодо підготовки та забезпечення списку інвестпроектів за допомогою Advantage Ukraine. Проектна команда ініціативи, що складається з професійних інвестбанкірів, спеціалістів інвестфондів та "Великої четвірки" і працює за підтримки програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України", здійснюватиме попередній відбір проектів, співпрацюючи із заявниками", - вказала віцепрем'єрка.

Очікується, що для максимально ефективної роботи протягом найближчого часу в Україну приїде група експертів DFC, аби провести інструктаж для команди Advantage Ukraine, що допоможе конкретизувати критерії відбору проектів і зекономить час розгляду заявок.

Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку є урядовою установою США, що співпрацює з приватним сектором з метою фінансування рішень для найбільш критичних проблем сьогодення, що постають перед країнами, які розвиваються.

DFC інвестує в усі сектори, включаючи енергетику, охорону здоров’я, критичну інфраструктуру та технології, а також забезпечує фінансування малого бізнесу задля створення робочих місць.