НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

АРМА оголосило конкурс на відбір оцінювача для ТРЦ Gulliver

АРМА оголосило конкурс на відбір оцінювача для ТРЦ Gulliver
Фото: gullivercenter.com

За результатами засідання Комісії з питань проведення конкурсного відбору суб'єктів оціночної діяльності Агентство з розшуку та менеджменту активів оголосило конкурс з відбору оцінювача ТРЦ Gulliver. Про це повідомила голова АРМА Олена Дума.

Кінцевий термін подачі документів для потенційних оцінювачів – 15:00 12 серпня 2024 року. Відповіді на найпоширеніші запитання щодо участі у відборі суб’єктів оціночної діяльності розміщено за посилання на сайті АРМА.

Водночас АРМА проводить системну роботу з огляду торговельно-офісного центру, переданого під управління Агентства ухвалою Шевченківського районного суду міста Києва. 

Враховуючи значну площу об'єкта, майже 152 тис. кв. метрів, ретельний огляд потребує тривалого часу. Станом на 29 липня вже оглянуто три нижні поверхи паркінгу, торговий центр та розпочато огляд офісних приміщень спільно з Національною поліцією України.

Дума підкреслює, що огляд активу відбувається без будь-яких перешкод та у повній відповідності до ухвал суду.

Нагадаємо, 26 липня АРМА повідомляло, що за участі правоохоронних органів та незалежних експертів-оцінювачів розпочало процес огляду та оцінки нерухомого майна ТРЦ Gulliver.

"Відповідно до статей 19-20 спеціального Закону про АРМА, Агентство розпочинає огляд та оцінку арештованого активу із залученням правоохоронних органів та субʼєктів оціночної діяльності відповідно", - повідомила Дума.

Керівництво Gulliver звинувачують в ухиленні від сплати податків

Нагадаємо, 9 квітня 2024 року Київський апеляційний суд задовольнив клопотання прокурора Офісу Генерального прокурора і наклав арешт на майно ТОВ "Три О", зокрема на ТРЦ Gulliver у Києві, площа якого становить 151,8 тисячі квадратних метрів.

Правоохоронці встановили, що протягом 2019-2021 років керівництво ТРЦ укладало договори з підконтрольними субпідрядними компаніями, частина з яких мала ознаки фіктивності та транзитності. Договори стосувалися надання різних послуг і придбання матеріальних цінностей.

Це й стало предметом розслідування детективів Бюро економічної безпеки, які в 2023 році повідомили про підозру генеральній директорці ТОВ "Три О" Ірині Круппі в ухиленні від сплати податків на 146 мільйонів гривень.

Пізніше, 24 квітня Офіс генерального прокурора ініціював передачу ТРЦ Gulliver бізнесмена Віктора Поліщука, власника мережі магазинів "Ельдорадо", до АРМА. Клопотання було подано до Шевченківського районного суду Києва в рамках кримінального розслідування БЕБ щодо ухилення керівництвом ТРЦ від сплати податків. 

Вже 3 червня суд розглянув клопотання ОГП про передачу ТРЦ  в управління АРМА та задовольнив клопотання в рамках кримінального провадження, але питання про реалізацію майна суд не вирішував. Прокурор зазначив, що вимагалася лише передача ТРЦ в управління АРМА, а не його реалізація.

Додамо, що судова ухвала також передбачає, що АРМА має здійснювати періодичні перевірки ефективності управління арештованими активами не рідше одного разу на місяць. Також досудове розслідування охоплює не тільки ухилення від сплати податків та зборів, але і легалізацію майна, здобутого злочинним шляхом у особливо великих розмірах.