НБУ курс:

USD

41,19

+0,02

EUR

45,13

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,45

41,38

EUR

45,60

45,45

Білоруський завод постачав в Україну міндобрива в обхід санкцій: усі деталі схеми

гродно азот
Гродно Азот. Фото: Тимофій Бесп'ятов, Delo.ua

Білоруський виробник мінеральних добрив "Гродно Азот" постачав до України продукцію під виглядом виробленої в Туркменістані через територію Євросоюзу за допомогою компанії, зареєстрованої в ОАЕ громадянами Туреччини. Це порушувало санкції, запроваджені як Україною, так і ЄС.

Як повідомляє білоруська служба "Радіо Свобода", про це стало відомо з рішення Шевченківського районного суду Києва, що розглядає відповідне кримінальне провадження проти ТОВ "Оскар Оптіма", яке займалося постачанням та продажем в Україні цих добрив.

Як добрива доставлялися з Білорусі до України

З'ясувалося, що білоруський промисловий гігант відправляв свою продукцію залізницею до порту російського Ростова, звідки вона переправлялася до болгарського порту Бургас. Там добрива розфасовувалися в мішки, а потім перевозилися до іншого болгарського порту Русе на Дунаї.

Звідти гродненські добрива на суднах переправлялися до морпорту Ізмаїл в Одеській області. Там проходило його митне оформлення на підставі сертифікатів походження цієї продукції нібито з Туркменістану, підприємства якого, однак, взагалі не виробляють цей вид добрив.

Як зазначають журналісти, вони перевірили, що принаймні одну таку партію "туркменських" добрив на суму 1,1 мільйона доларів було поставлено у квітні 2023 року для "Оскар Оптіми" дубайською компанією Agro Chain General Trading LLC. При цьому вартість цього контракту не корелює із фінансовими результатами української компанії-отримувача, яку вона подала контролюючим органам.

При цьому під час розслідування українські правоохоронці з'ясували, що сертифікати походження продукції були підроблені. У телефоні одного з представників української компанії знайшли листування з громадянами Туреччини, які є керівниками Argo Chain General Trading.

Саме завдяки цьому листуванню вдалося підтвердити, що перші партії мінеральних добрив були доставлені з Ростова, а виробником та фактичним відправником гранульованого карбаміду є саме "Гродно Азот". Пізніше в Інституті судових експертиз України підтвердили, що добрива, які постачаються "Оскар Оптімою", повністю відповідають зразкам продукції з Гродно.

Які судна були задіяні у схемі

Слідство при цьому виявило назви всіх суховантажів, на яких білоруські добрива перевозилися з Болгарії – це White Star, Marina, Dobrich, Danimex 3, Leda та Paul P.

Сумарно в такий спосіб в Україну навесні 2023 року було завезено 4,9 тисячі тонн продукції. Добрива з перших чотирьох суден встигли перевезти до Дніпра, а частину з них навіть продати.

Зокрема, за даними сервісу MarineTraffic, Dobrich є болгарським судно з портом приписки Русе, а Danimex 3 — румунським, що також ходить Дунаєм (перше на момент публікації знаходилося в Русе, друге — в районі сербського міста Апатін).

Судно ж Leda ходить під прапором Островів Кука. Нині воно знаходиться в Азовському морі біля Єйська (Краснодарський край). У свою чергу, біля Стамбула на момент публікації знаходиться вантажне судно White Star, яке прямувало до ліванського порту Тріполі.

Крім того, виявилося, що в середині квітня 2023 року три баржі — "627", "490" та DDS-1 — доставили з румунського порту Констанца до Ізмаїлу ще 4,5 тисячі тонн білоруських добрив у вигляді рідини.

Що відомо про Agro Chain General Trading

Про формального постачальника добрив Agro Chain General Trading мало що відомо — компанія не має ані сайту, ані сторінок у соцмережах. При цьому, як пише "Радіо Свобода", відомо, що на момент постачання в Україну офіс компанії розташовувався у бізнес-центрі Sultan у Дубаї. За останньою інформацією, вона зараз займає два офіси в дубайському The Prime Tower.

Згідно зі статистикою світової торгівлі tradeindata.com, ACGT у 2021-2023 роках здійснила 12 поставок "хімічної продукції" на 318,5 тисячі тонн (даних за 2024 рік поки немає). Пік припав на весну та осінь 2023 року, зі значним подальшим падінням обсягів у жовтні.

Серед партнерів дубайської компанії, окрім українських, також підприємства з Китаю та Індії. У митних документах щодо цих постачань також було зазначено, що добрива надходять нібито з Туркменістану.

Що відомо про "Оскар Оптіму"

За даними сервісу Youcontrol, компанія "Оскар Оптіма" зі статутним капіталом всього 10 тисяч гривень була зареєстрована у Харкові у березні 2019 року. Її основною сферою діяльності зазначено торгівлю хімічною продукцією.

Також відомо, що за неподання декларації у 2022 році Державна податкова служба анулювала компанії свідоцтво платника ПДВ, проте з 2023 року видала їй уже нове.

У 2022 році дохід компанії становив 89,336 мільйона гривень, активи – 99,47 мільйона гривень. Спочатку як керівником, так і власником "Оскар Оптими" був харків'янин Віталій Гаврюшенко, однак у лютому 2023 року його замінив мешканець Києва Валерій Андрущенко, за яким не помічено зв'язків з іншими компаніями.

Розслідування постачання добрив

Згадане ж розслідування веде Головне слідче управління Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокуратура. Зазначається, що в рамках кримінальної справи в Україні також вивчаються постачання добрив з Узбекистану, Азербайджану, Казахстану та Грузії, які здійснювалися не лише через Румунію чи Болгарію, а й через Туреччину.

Однак зазначено, що у всіх цих випадках, на відміну від описаного вище, при вивченні отриманих зразків український експерт так і не зміг визначити конкретного виробника, а лише підтвердив ознаки добрив, виготовлених у Росії чи Білорусі, що може свідчити про те, що білоруська продукція могла змішуватися з російською при фасуванні в самій Росії.

Справа розслідується з 23 березня 2023 року з кваліфікацією за такими статтями Кримінального кодексу:

— частиною 4 статті 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу або захоплення влади, зміни території або державного кордону України організованою групою або в особливо великому розмірі або якщо вони призвели до інших тяжких наслідків),

— частиною 4 статті 358 (використання завідомо підроблених документів),

— частиною 1 статті 212 (ухилення від сплати податків),

— частиною 3 статті 209 (легалізація майна, одержаного злочинним шляхом, організованою групою або в особливо великому розмірі),

— частиною 4 статті 111-1 (провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором).

Санкції проти "Гродно Азоту"

ЄС ввів санкції проти "Гродно Азоту" — єдиного білоруського виробника карбаміду — у грудні 2021 року за звільнення працівників, які брали участь у протестах після виборів президента Білорусі у серпні 2020 року, за результатами яких було оголошено про перемогу Олександра Лукашенка, яку не визнали як країни Заходу, так і Україна.

У рішенні про запровадження санкцій Рада ЄС назвала це підприємство "джерелом значних доходів для режиму Лукашенка", а також "відповідальним за репресії проти громадянського суспільства".

У березні 2022 року "Гродно Азот" оскаржив це рішення, причому у лютому 2023 року низка країн ЄС, зокрема Португалія, Бельгія, Нідерланди та Франція, виступили за виведення білоруських добрив з-під санкцій. Тим не менш, у лютому 2024 року Суд ЄС відхилив вимогу заводу та його філії "Хімволокно" щодо скасування санкцій.

Україна ж запровадила санкції проти білоруського заводу 19 жовтня 2022 року на п'ять років. Серед них – блокування активів, обмеження торгівлі та транзиту ресурсів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань, анулювання всіх дозволів в Україні, заборона на участь у тендерах держструктур тощо.

Загалом Україна прямо торгівлю з Білоруссю, на відміну від Росії як країни-агресора, не забороняла, хоча такі закупівлі за рахунок держбюджету все ж таки заборонені, а кордони між двома країнами нині фізично закриті. Проте, як зазначає "Радіо Свобода" з посиланням на українських юристів, товари з Білорусі нині можна завезти в Україну через треті країни, зокрема ЄС.