Податкова служба відстежуватиме продажі через Facebook та Instagram

Податкова служба відстежуватиме продажі через Facebook та Instagram
Податкова служба відстежуватиме продажі через Facebook та Instagram

Державна реєстрація суб’єктів господарювання в Україні є обов’язковою умовою для всіх, хто бажає здійснювати підприємницьку діяльність. Оскільки  деякі продавці ігнорують цей факт і уникають сплати податків,  Державна податкова служба вирішила відслідковувати продажі через соцмережі, зокрема Facebook та Instagram.

Про це повідомили у пресслужбі відомства.

У податковій наголосили, що для таких операцій продавці використовують банківські картки фізичних осіб для розрахунків, а це заборонено законом.

"ДПС постійно отримує інформацію про факти здійснення системної господарської діяльності без державної реєстрації. Всі випадки досліджуються та перевіряються працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи", - йдеться у повідомленні.

В податкоій додали, що територіальні органи ДПС за останній місяць виявили декілька випадків, коли люди займалися бізнесом без обов’язкової державної реєстрації:

  • На Івано-Франківщині та в Кіровоградській області податківці встановили, що валютно-обмінні операції надавалися без державної реєстрації суб'єкта;
  • На Хмельниччині встановлено факти зайняття господарською діяльністю через мережу Інтернет без державної реєстрації як фізичною особою-підприємцем;
  • На Дніпропетровщині виявлено продаж мобільних аксесуарів та тютюнових виробів з ознаками фальсифікованої продукції без наявності необхідних дозвільних документів і без отримання офіційної державної реєстрації як суб’єкта господарювання;
  • У Києві викрито нелегальну торговельну мережу без державної реєстрації як суб’єкта господарювання;
  • На Сумщині податківцями встановлено продаж тютюнових виробів громадянами, які не були зареєстровані як суб’єкти господарювання, а також не мали дозвільних документів на право здійснювати торгівлю; 
  • На Вінниччині без державної реєстрації "підприємець" надавав послуги з прання килимів;
  • На Черкащині "ділки" здійснювали продаж фальсифікованих підакцизних товарів;
  • Також були виявлені факти порушено ведення господарської діяльності та ухилення від сплати податків на території Чернігівської області.

Нагадаємо, незважаючи на відключення світла, обстріли російських злочинців, українці  продовжують реалізовувати потужні ідеї та відкривати власні справи. За 2022 рік у застосунку “Дія” зареєструвалися 140 тисяч нових фізичних осіб-підприємців.

Також у "Дії" можна автоматично й закрити ФОП. З моменту запуску українці 200 тисяч разів скористалися послугою.