НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

ВАКС дозволив націоналізувати завод "Вінницяпобутхім"

ВАКС дозволив націоналізувати завод "Вінницяпобутхім"
ВАКС України націоналізував завод "Вінницяпобутхім". Ілюстрація: Мін'юст

24 липня 2024 року Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) ухвалив рішення про націоналізацію заводу "Вінницяпобутхім", який належав російській компанії АТ "Нєвская косметика".

Про це повідомила пресслужба Міністерства юстиції. 

Згідно з рішенням суду, 100% акцій ПрАТ "Вінницяпобутхім" стягнуто в дохід держави. Це підприємство виробляє косметичні засоби та побутову хімію на території України.

За даними LIGA.net, кінцевим власником "Нєвской косметики" є російський олігарх Володимир Плесовських, член партії "Єдина Росія". Його компанія придбала "Вінницяпобутхім" у 2006 році.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну завод спочатку заарештували, а потім передали в управління українській компанії "Крайтекс-Сервіс" з групи Afina. Новий управитель українізував головний бренд підприємства, перейменувавши його на "Вухастик".

"Крайтекс-Сервіс" висловлює занепокоєння, що націоналізація може призвести до зупинки виробництва на півроку.

Рішення ВАКС може бути оскаржене в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду протягом п'яти днів з дня його проголошення.

Ця націоналізація є частиною заходів України щодо протидії російському економічному впливу в умовах триваючої війни.

Нагадаємо, 13 червня Міністерство юстиції України просило Вищий антикорупційний суд стягнути в дохід держави 100% від загальної кількості акцій приватного акціонерного товариства "Вінницяпобутхім".

Додамо, в управління АРМА були передані арештовані активи підприємства "Вінницяпобутхім" у вересні 2022 року.

У грудні того ж року ТОВ "Крайтекс-Сервіс" здобуло перемогу за підсумками конкурсу з відбору управителя над арештованими активами ПрАТ "Вінницяпобутхім".