НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,15

46,00

Агентство USAID виділило Україні нову допомогу на понад $1 мільярд: на що підуть кошти

Агентство USAID виділило Україні нову допомогу на понад $1 мільярд: на що підуть кошти
Фото: ua.depositphotos.com

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) виділило 825 млн доларів на підтримку енергетичної системи України цієї зими, 237 млн доларів на гуманітарну допомогу і 13 млн доларів на запуск 5-річної програми реабілітації українців Rehab for you.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це заявила адміністраторка USAID Саманта Павер під час свого візиту до Києва, передає Радіо Свобода.

Вона повідомила, що сума, виділена на підтримку енергетики цьогоріч – вдвічі більша, аніж USAID виділяв на це минулого року.

"З наближенням зими Путін знову атакує енергетичну інфраструктуру, сподіваючись використати холодну погоду як зброю проти українського народу. Ці ресурси тепер дозволять нам підтримати тих, хто проводить ремонтні роботи, нарощує потужності й захищає критично важливу інфраструктуру", – зазначила адміністраторка USAID.

Також було оголошено про запуск 5-річної програми реабілітації українців Rehab for you, на яку агентство виділило 13 мільйонів доларів.

За словами Павер, нині в Україні понад 250 000 людей потребують реабілітаційної підтримки.

"Ця програма допоможе українцям відновитися після травм і навчитися жити з новими обмеженнями, щоб вони могли продовжувати брати участь у житті своїх громад, робити внесок в економіку і, звичайно, в свою сім’ю", - йдеться в її повідомленні.

На гуманітарну допомогу Україні USAID виділяє 237 мільйонів доларів. Кошти виділяють через USAID і Державний департамент США.

"Це нове фінансування допоможе забезпечити життєво необхідні речі, такі як їжа, житло й медичні послуги для українців всередині країни і переміщених осіб за її межами. Важливо, що це також допоможе домогосподарствам підготуватися до холодів, які ми відчуваємо вже сьогодні. Термоковдри, постільна білизна, зимовий одяг", – пояснила адміністраторка Агентства США.

Окрім надання гуманітарної та енергетичної підтримки, USAID допомогло надрукувати 3,2 мільйони підручників для школярів молодших класів.

За словами Павер, ці підручники охоплюють природничі науки, суспільствознавство, мистецтво і навіть іноземні мови. Вони мали бути перевидані приблизно в той час, коли Путін розпочав повномасштабне вторгнення.

"Але оскільки ресурси України виснажені війною та всіма її потребами, учні протягом останніх кількох років користуються застарілими підручниками. За даними Міністерства освіти, цими 3,2 мільйонами нових підручників тепер будуть користуватися 20% всіх школярів в Україні", – заявила адміністраторка USAID.

В свою чергу міністр енергетики України Герман Галущенко подякував Агентству США за збільшення допомоги українській енергосистемі.

"Ми вдячні уряду США і американському народу за послідовну підтримку, зокрема у відновленні зруйнованих Росією обʼєктів енергетичної системи. Збільшення допомоги з боку США, безумовно, посилить нашу енергосистему у цей складний період", - заявив очільник Міненерго.

Нагадаємо, нещодавно USAID придбало 18 автотрансформаторів для підтримки української енергетичної системи.

У травні повідомлялося, що USAID надасть більше ніж 190 мільйонів доларів на проєкт "Захист потужності, підвищення стійкості та підключення" (SPARC), що передбачає термінову енергетичну допомогу України впродовж п'яти років. А у червні АТ "Укргазвидобування" отримало від Агентства США з міжнародного розвитку 102 дизельні генератори.

Фото: ua.depositphotos.com