НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Міноборони випробує нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ

Міноборони випробує нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ
Заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков. Фото: mil.gov.ua

Закупівельна агенція Міноборони "Державний оператор тилу" презентувала потенційним постачальникам, виробникам та дистрибʼюторам нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ, яка запрацює як пілотний проєкт в кількох областях України в 2025 році.

Про це повідомила пресслужба Міноборони.

Що передбачає нова модель закупівель

Зазначається, що головне завдання нового підходу – забезпечити кращу якість продукції, що постачається ЗСУ, та підвищити ефективність самого процесу забезпечення.

Як повідомив заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков, з лютого 2025 року будуть діяти дві моделі паралельно: та, за якою ДОТ працює зараз, та нова пілотна модель задля  забезпечення стійкості системи та безперервності процесу постачання. 

Пілотний проєкт діятиме протягом року та покриватиме такі регіони, як місто Київ та Київську, Вінницьку, Житомирську, Черкаську, Кіровоградську області.

Зміна філософії взаємодії з постачальниками

Повідомляється, що основні зміни стосуються фінансової моделі взаємодії з постачальником, товарної моделі та процесу контролю якості.

  • Постачальник отримуватиме компенсацію вартості товару та плату за послуги (склад і транспорт) з урахуванням SLA – угоди про рівень послуг. Буде визначена та зафіксована гранична вартість каталогу
  • За більшістю видів продукції (75%) через відкриті закупівельні майданчики ДОТ обиратиме виробників, яких будуть контрактувати постачальники. За рештою категорій постачальники самостійно визначатимуть виробників-субпідрядників. ДОТ своєю чергою може заблокувати їх за невідповідність якості та за порушення норм доброчесності
  • Уся продукція буде проходити через розподільчий центр і лише потім відправлятися на військові частини. Це додатковий етап контролю якості, до якого будуть долучені фахівці ДОТ
  • ДОТ застосовуватиме "чорний список" до постачальників та виробників – новий інструмент недопущення в майбутніх періодах участі в процесі забезпечення харчування ЗСУ тих суб’єктів, які вже мали до того порушення договірних зобов’язань. 

"Ідея пілотної моделі в зміні філософії взаємодії з постачальниками й виробниками через зміну їх стимулів та відкритість умов співпраці. Саме такий підхід вбачаємо основою партнерства. Водночас наша головна мета – щоб при дотриманні прозорих правил гри всі учасники процесу були зацікавлені в забезпеченні безперервного та якісного постачання ЗСУ", – зазначила Галина Літош, програмна директорка за напрямком харчування ДОТ. 

Закупівлі для ЗСУ через ДОТ

Проблема з нечесними закупівлями для оборонної сфери в Україні тягнеться багато років. Саме тому у Міноборони презентували нову закупівельну агенцію "Державний оператор тилу (ДОТ)", яка побудована за міжнародними стандартами та принципами НАТО.

Із 1 квітня 2024 року закупівлі продуктів харчування Міністерством оборони здійснюються за новими правилами з урахуванням середньостатистичних цін, із окремими тендерами на доставку.

Також ДОТ створив нову IT-систему для ефективного управління заявками на харчування для військових частин, метою якої є автоматизація процедур і централізація інформації в Міністерстві оборони України. У квітні стало відомо, що контракт на постачання харчів для українських військових з житомирським підприємством ТОВ "Твій хліб" було розірвано через невиконання зобов'язань за угодою.

Окрім цього, Державний оператор тилу оголосив про першу рамкову угоду на постачання продуктів харчування для Збройних Сил України. Компанії запрошуються подати свої заявки для участі у кваліфікаційному відборі. Рамкові угоди є ефективним інструментом для оборонних закупівель. Цей механізм дозволяє забезпечити високу конкурентність між постачальниками та одночасно захистити чутливу інформацію.