НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Міноборони закупило деревину для будівництва фортифікаційних споруд: хто постачатиме

Держпідприємство "Ліси України"
Фото: Держпідприємство "Ліси України"

Державне підприємство "Ліси України" уклало договір із Міністерством оборони на постачання майже 65 000 кубометрів круглих лісоматеріалів для будівництва фортифікаційних споруд.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив генеральний директор ДП "Ліси України" Юрій Болоховець.

За його словами, що інженерні війська будуватимуть із  зазначеної деревини фортифікаційні споруди на першій лінії оборони — бліндажі, вогневі споруди, траншеї.

Лісоматеріали відправлятимуть залізничним транспортом на Харківщину, Донеччину та Херсонщину протягом трьох найближчих місяців.

"У нас є прикрий досвід участі у військових закупівлях, коли перемогу віддавали учаснику з вищою ціною. Натомість цього разу торги відбулися за спрощеною тендерною процедурою. Ми, як завжди, запропонували військовим найкращі цінові умови", - зауважив Болоховець.

Він додав, що ціна поставки включає вартість вивезення з проміжного складу, завантаження у вагони та доставку залізницею. Очільник ДП "ліси України" наголосив, що саме на залізницю припадає чи не половина вартості. Тому, щоб зменшити витрати, доводиться обшивати вагони дошкою, збільшуючи їхню місткість.

Як підкреслив Болоховець, згідно договору, заздалегідь резервується необхідний ЗСУ ресурс, планується логістика, оптимізуються витрати, та відсутні посередники та перекупники і ризиків поставки деревини невідомого походження.

Загалом цього року ДП "Ліси України" уклало 10 договорів із військовими частинами на поставку 32 тис. кубометрів деревини, з яких 26 тис. вже поставлено.

"Однак більша частина поставок, як і раніше, відбувається на безоплатній основі — шляхом вилучення військовим передано 150 тис. кубометрів деревини на суму 275 мільйонів гривень, що на третину більше, ніж за весь минулий рік. Усі заявки від військових ДП "Ліси України" закриває на 100%", - розповів Болоховець.

Нагадаємо, закупівля деревини для будівництва фортифікаційних споруд буде відбуватися через електронний каталог Prozorro Market. Таким чином військові отримають можливість купувати необхідні матеріали швидко та зручно. Відповідні зміни схвалив Кабінет Міністрів України на початку червня.

Що відомо про "Ліси України"

Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" є одним із найбільших лісокористувачів Європи та найбільшим лісокористувачем України. Належить до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України (Держлісагентства).

В управлінні "Лісів" перебуває 6,6 млн га земель державного лісового фонду.

Спеціалізація ДП "Ліси України":

  • ведення лісового господарства, охорона, захист, раціональне використання та відтворення лісів;
  • ведення мисливського господарства;
  • охорона, відтворення та раціональне використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь, наданих у користування підприємству.

Додамо, що "Ліси України" внесли у перелік особливо важливих для економіки суб'єктів господарювання державного сектору економіки, призначення керівників та членів наглядових рад яких здійснюється за участю комітету з призначення.