НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Названо дати ймовірного розгляду законопроєкту про підвищення податків

Названо дати ймовірного розгляду законопроєкту про підвищення податків
Фото: ua.depositphotos.com

Доопрацьований урядовий законопроєкт про підвищення податків №11416-д може бути розглянутий Верховною Радою вже 3-5 вересня, повідомив у своєму Telegram-каналі заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк (фракція "Голос").

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

За його словами, вже 28 серпня має зібратися робоча група, а 29 серпня - засідання профільного комітету для ухвалення рішення щодо рекомендації прийняти документ в першому читанні.

"Відповідно, планується, що Рада розгляне це у першому читанні 3-5 вересня. Попередньо так. P.S. Ви не повірите, але на цьому ж комітеті буде розглянуто і законопроект уряду №11400 про кешбек. Це прям геніально в одному комітеті викидати на вітер мільярди на популізм і підвищувати податки", - поскаржився нардеп.

Що зміниться у податковому законопроєкті

Нагадаємо, що напередодні Железняк повідомив, що уряд внесе доопрацьовану версію законопроєкту про підвищення податків під №11416-д замість внесеного 18 липня №11416, і опублікував цей новий документ.

Він передбачає, зокрема, підвищення податків на прибуток для банків в 2024 році до 50%, як це було зроблено і минулого року (наразі на 2024 рік діє ставка оподаткування 25%). Також пропонується встановити податок на прибуток-2024 для фінкомпаній на рівні 25%.

При цьому відносно початкового законопроєкту незмінними залишилися норми про підвищення військового збору з 1,5% до 5%; встановлення військового збору для фізосіб-підприємців з першої та другої груп платників єдиного податку в розмірі 10% від мінімальної зарплати, для третьої групи - у розмірі 1%; а також встановлення щомісячних авансових внесків для АЗС.

В свою чергу, голова фінкомітету Ради Данило Гетманцев з провладної фракції "Слуга народу" зазначив, що у законопроєкті №11416-д виключено запровадження податку 1%  з обороту, встановлення військового збору на операції з купівлі банківських металів чи продажу нерухомості, а також не буде підвищуватися ПДВ.

Бізнес був незадоволений

Раніше, нагадаємо, спілка Diia.City United виступила проти підвищення податків з обороту компаній та доходів фізичних осіб, запропонованого в законопроєкті №11416, вказуючи, що це може спричинити збільшення тіньової економіки, підвищити податкове навантаження на добросовісних платників і негативно вплинути на бізнес-клімат та інвестиції в Україні.

Торгово-промислова палата України також закликала уряд відмовитися від законопроекту №11416, теж аргументуючи це ймовірним зростанням тіньової економіки. Там запропонували альтернативні рішення, зокрема підвищення ставки ПДВ на 4-5 пунктів.

Проти цього документу виступили і у Раді бізнес-омбудсмена, вказуючи, що він створює умови для непропорційного тиску на добросовісний бізнес і працівників, а новий податок з обороту передбачатиме ускладнення і так непростого адміністрування податків і зборів.

Більш того, проти підвищення податків для українського бізнесу наприкінці липня відкрито виступили США в особі спеціальної представниці з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, повноваження якої тоді вже завершувалися. За її словами, Україна має потенційні джерела доходів бюджету при детінізації ринків сигарет, алкоголю або електроніки, і вона має зосередитися саме на цьому.

Джерело фото: ua.depositphotos.com