НБУ анулював ліцензії двом страховим компаніям

НБУ анулював ліцензії двом страховим компаніям

Національний банк України анулював ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг двом страховикам: ПрАТ "АСКА" та ПрАТ "АЗІНКО".

У зв’язку із реорганізацією ПрАТ "АСКА" та приєднання її до ПрАТ "Вусо", компанії було анульовано останню ліцензію на здійснення страхової діяльності. Також "АСКА" була виключено з Державного реєстру фінансових установ, повідомляє Національний банк України.

Згідно з останнім звітом ПрАТ "АСКА", компанія зібрала страхові премії на суму 122,97 млн грн, вартість її активів становила 357,38 млн грн, а страхові резерви складали 161,56 млн грн. 

Ще одному страховику ПрАТ "АЗІНКО" НБУ анулював ліцензію на надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) на підставі поданої заяви.

Зокрема, ПрАТ "АЗІНКО" тепер заборонено виконувати:

  • добровільне страхування від пожеж та стихійних явищ; 
  • добровільне страхування майна, вантажів та багажу (окрім залізничного, наземного, повітряного, водного транспорту); 
  • добровільне страхування від нещасних випадків та медичне страхування; 
  • обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності приватного нотаріуса.

Згідно з  останнім звітом ПрАТ "АЗІНКО" компанія зібрала страхові тремії на суму 9,1 млн грн, володіє активами у розмірі – 79,27 млн грн, та страховими резервами на суму – 0,17 млн грн, частка ринку компанії за страховими преміями – 0,03%. 

Нагадаємо, бізнесмен Рінат Ахметов ще у серпні 2022 року оголосив про продаж страхової компанії “АСКА”. Новим власником став страховик "Вусо". Страхова компанія "Вусо займатиметься подальшим розвитком цього бізнесу шляхом об'єднання двох компаній під єдиним брендом Vuso.

Антимонопольний комітет 4 серпня дозволив страховику "Вусо" купити в Ахметова його компанію "АСКА".