НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Рада провалила голосування за законопроєкт про збільшення податків

Рада провалила голосування за законопроєкт про збільшення податків
Фото: Верховна Рада України / facebook

Верховна Рада не змогла ухвалити законопроєкт №11416-д про збільшення податків на 30 мільярдів гривень у першому читанні. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Він зазначив, що за проєкт проголосували лише 224 депутати, що є недостатньо для його прийняття в першому читанні, оскільки мінімально необхідно 226 голосів. Також наразі документ відправили на повторне перше читання.

Цікаво, що найбільшу підтримку законопроєкт отримав від фракції "Слуга народу", де 170 депутатів проголосували "за". Водночас законопроєкт не отримав підтримки від фракцій "Європейська солідарність", "Голос", і "Батьківщина". Жоден депутат з цих фракцій не проголосував "за".

Фото: t.me/yzheleznyak/9790

Що пропонує законопроєкт #11416-д 

Нагадаємо, що 26 серпня Железняк повідомив, що уряд внесе доопрацьовану версію законопроєкту про підвищення податків під №11416-д замість внесеного 18 липня №11416, і опублікував цей новий документ.

Він передбачає, зокрема, підвищення податків на прибуток для банків в 2024 році до 50%, як це було зроблено і минулого року (наразі на 2024 рік діє ставка оподаткування 25%). Також пропонується встановити податок на прибуток-2024 для фінкомпаній на рівні 25%.

Додамо, що на засіданні робочої групи Національний банк України і Міністерство фінансів України виступили проти підвищення податку на прибуток банків до 50%.

При цьому відносно початкового законопроєкту незмінними залишилися норми про підвищення військового збору з 1,5% до 5%; встановлення військового збору для фізосіб-підприємців з першої та другої груп платників єдиного податку в розмірі 10% від мінімальної зарплати, для третьої групи - у розмірі 1%; а також встановлення щомісячних авансових внесків для АЗС.

В свою чергу, голова фінкомітету Ради Данило Гетманцев з провладної фракції "Слуга народу" зазначив, що у законопроєкті №11416-д виключено запровадження податку 1%  з обороту, встановлення військового збору на операції з купівлі банківських металів чи продажу нерухомості, а також не буде підвищуватися ПДВ.

Бізнес був незадоволений

Раніше, нагадаємо, спілка Diia.City United виступила проти підвищення податків з обороту компаній та доходів фізичних осіб, запропонованого в законопроєкті №11416, вказуючи, що це може спричинити збільшення тіньової економіки, підвищити податкове навантаження на добросовісних платників і негативно вплинути на бізнес-клімат та інвестиції в Україні.

Торгово-промислова палата України також закликала уряд відмовитисявід законопроекту №11416, теж аргументуючи це ймовірним зростанням тіньової економіки. Там запропонували альтернативні рішення, зокрема підвищення ставки ПДВ на 4-5 пунктів.

Проти цього документу виступили і у Раді бізнес-омбудсмена, вказуючи, що він створює умови для непропорційного тиску на добросовісний бізнес і працівників, а новий податок з обороту передбачатиме ускладнення і так непростого адміністрування податків і зборів.

Більш того, проти підвищення податків для українського бізнесу наприкінці липня відкрито виступили США в особі спеціальної представниці з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, повноваження якої тоді вже завершувалися. За її словами, Україна має потенційні джерела доходів бюджету при детінізації ринків сигарет, алкоголю або електроніки, і вона має зосередитися саме на цьому.