НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Будівництво ХАЕС: Болгарія дає Україні більше часу для закупівлі російських ядерних реакторів

Будівництво ХАЕС: Болгарія дає Україні більше часу для закупівлі російських ядерних реакторів
Фото: pixabay.com

Парламент Болгарії продовжив на шість місяців термін для переговорів з Україною про продаж двох ядерних реакторів російського виробництва. Україна планує використати їх для будівництва нових блоків на Хмельницькій АЕС.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про повідомляє Euractiv.

Зазначається, що парламент Болгарії вирішив продовжити на півроку термін, наданий уряду для проведення переговорів про продаж двох виготовлених у РФ ядерних реакторів та супутнього обладнання.

Болгарія придбала ці установки для будівництва двох реакторів для АЕС "Белене" більше шести років тому, але згодом відмовилася від будівництва атомної електростанції.

Болгарія хоче продати це обладнання Україні. Переговори про це тривають вже майже два роки, а парламент зобов'язав уряд Болгарії укласти угоду за ціною не менше 600 мільйонів євро. Саме за таку суму його придбали у російській компанії.

Болгарія хоче збільшити ціну за обладнання

Раніше повідомлялося, що Україна хотіла підписати в червні угоду про купівлю двох ядерних реакторів у Болгарії для Хмельницької АЕС.

Болгарія раніше виставляла ціну двох реакторів на рівні 600 мільйонів доларів, але Софія прагне збільшити ціну на обладнання, яке, крім Болгарії, можна купити лише в Росії.

«Існує постійне бажання болгарської сторони отримати більшу вигоду для себе, ніж ці 600 мільйонів доларів, і чим більше часу минає, тим вищі ціни вони озвучують, але ми все ще зосереджені на ціні в 600 мільйонів доларів», - заявляв голова НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

Хмельницька АЕС буде найпотужнішою в Європі

Україна планує цьогоріч розпочати будівництво чотирьох нових ядерних реакторів, аби компенсувати втрачені енергетичні потужності через війну з Росією.

Усі чотири реактори будуть побудовані на Хмельницькій АЕС на заході України.

Наразі НАЕК "Енергоатом" і американська компанія Westinghouse розпочали проєкт будівництва на Хмельницькій атомній електростанції п'ятого та шостого енергоблоків за американською технологією АР1000. 

Із тією потужністю, яку зможуть видавати шість реакторів на Хмельницькій АЕС, вона буде найбільшою у Європі і навіть більшою за потужністю, ніж окупована РФ Запорізька АЕС.

Міністр енергетики Герман Галущенко нещодавно повідомив, що добудова третього енергоблоку Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС) займе 2,5-3 роки. За словами голови "Енергоатому" Петра Котіна, третій блок будуватимуть не з нуля, оскільки обладнання для будівельної частини вже готове на 80%. Наразі ступінь готовності третього енергоблока ХАЕС становить близько 85%.