НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

З планового ремонту достроково вийшов ще один блок АЕС

Фото: Telegram/energoatom_ua
Фото: Telegram/energoatom_ua

Фахівці “Енергоатома” успішно під'єднали до мережі енергоблок однієї з атомних електростанцій після планово-попереджувального ремонту, що був завершений на 12 днів раніше запланованого терміну. Про це повідомляє “Енергоатом”.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Наразі триває набір потужності блоку. Після виходу на повну потужність енергосистема України посилиться на додаткові 1000 МВт.

"Енергоатом робить усе, щоб до початку опалювального сезону українські енергоблоки були перезавантажені свіжим ядерним паливом та підготовлені до проходження осінньо-зимового періоду", - зазначив керівник "Енергоатома" Петро Котін. 

Він додав, що ремонтна кампанія наближається до завершення, і до початку опалювального сезону всі дев'ять блоків, розташованих на підконтрольній Україні території, будуть готові до роботи в найскладніші місяці.

Нагадаємо, що 23 серпня, після планового ремонту та перезавантаження ядерного палива, до енергосистеми було підключено ще один атомний блок.

Зазначається, що цей блок додасть 1000 МВт потужності та посилить стабільність енергосистеми і дозволить не застосовувати обмеження енергопостачання для споживачів.

Також наприкінці липня атомники змогли на 2 тижні раніше запланованих термінів завершити ремонти 2-х атомних блоків і підключити їх до енергосистеми. Це мало суттєвий позитивний вплив на зменшення наявного дефіциту в енергосистемі.

Зауважимо, міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що до кінця цього року Україна зможе додатково відновити 3 ГВт пошкодженої генерації, за умови що на це виділять необхідні кошти. Також завдяки допомозі партнерів в Україні вже працюють газоспалювальні установки, які забезпечують розподілену генерацію і таким чином підтримують енергосистему.

Планові ремонти атомних станцій

Зауважимо, безпечна та ефективна експлуатація ядерних реакторів вітчизняних АЕС потребує щорічного проведення планово-попереджувальних ремонтів, які включать перевантаження ядерного палива та обовʼязкові регламентні роботи.

Цього року "Енергоатом", як і торік, з випередженням графіка максимально швидко та якісно проводить планово-попереджувальні ремонти енергоблоків АЕС.

Додамо, що Україна більше не може собі дозволити планові ремонти атомних станцій під час опалювального сезону.

Тому енергоблоки українських АЕС взимку працюватимуть на максимумі та нарощуватимуть коефіцієнт використання встановленої потужності.