Експорт електроенергії з Європи в Україну обмежено: у чому причина

Експорт електроенергії з Європи в Україну обмежено: у чому причина
Фото: ua.depositphotos.com

Збільшення внутрішнього споживання електроенергії в сусідніх європейських країнах через спекотну погоду призвело до обмеження їхніх можливостей щодо експорту електроенергії в Україну. Про це повідомив член наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрій Бойко.

Побудуйте ефективну HR-стратегію вашого бізнесу HR Wisdom Summit від Delo.ua та Ekonomika+
17 липня HR-лідери OLX Робота, Shell, ArcelorMittal та ще понад 30 великих компаній поділяться найкращими практиками адаптації ветеранів у робоче середовище, підтримання ментального здоров’я команди, наймання в умовах кадрового голоду та використання інновацій в HR
Забронювати участь

За його словами, енергетики прогнозували труднощі в червні та липні, і ці прогнози справдилися. Високі температури призвели до значного навантаження на енергосистему та обмежень в імпорті електроенергії.

"Укренерго" намагається компенсувати дефіцит за рахунок аварійної допомоги від сусідів, але це не завжди можливо через схожі погодні умови в регіоні.

"Імпорт – це є гарантований перетік електричної енергії, а аварійна допомога... надається тільки за наявності можливості... В наших сусідів – схожа погода, схожа температура, схоже підвищення навантаження в енергосистемі. Тому не завжди вони можуть надати нам таку допомогу", - підкреслив  Юрій Бойко.

Додамо, що 3 липня Україна очікує на великий обсяг імпорту електроенергії з п'яти європейських країн - Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини та Молдови. Загальний обсяг імпорту сягне 34 263 МВт-год., а максимальна потужність в окремі години - до 1694 МВт.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення Росія здійснила понад 180 атак на ТЕС ДТЕК Енерго, що призвело до руйнування або пошкодження майже 90% потужностей теплової генерації компанії. За останні три місяці було сім масованих атак, збитки оцінюються у 14-16 млрд грн.

Енергетики та ремонтники компанії працюють над ліквідацією наслідків та відновленням потужностей. З початку року в ремонти та відновлення ТЕС інвестовано понад 1,4 млрд грн, а до кінця року планується вкласти близько 3,9 млрд грн. Зазначається, що відновлення потужностей буде поступовим і триватиме до 2025 року.

В Україні працюють лише 27% ТЕС

Як зазначав на початку червня прем’єр-міністр Дениса Шмигаль, наразі в Україні внаслідок російських обстрілів зруйновано 42 енергоблоки. 27% великих ТЕС залишаються в робочому стані, 73% відповідно були зруйновані або ж пошкоджені. Також не працюють 20 гідроенергетичних блоків.

Зауважимо, починаючи з кінця березня 2024 року внаслідок атак країни-агресора РФ пошкоджена половина всієї енергосистеми України.

Наразі ворогу не вдалося досягти тотального блекауту в країні, проте в Міністерстві енергетики розглядають будь-які можливі сценарії і радять запасатися генераторами і павербанками.

Внаслідок російських ракетних обстрілів повністю знищено Трипільську теплоелектростанцію в Київській області, яка забезпечувала світлом майже 3 мільйони людей й була найбільшим постачальником електроенергії на Київщині, Житомирщині й Черкащині. Також значних руйнувань зазнали, зокрема, Бурштинська ТЕС на Франківщині і Ладижинська ТЕС на Вінниччині.

Джерело фото: ua.depositphotos.com