НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Індія відмовилась купувати російський газ із підсанкційного проєкту Arctic LNG 2

Індія відмовилась купувати російський газ із підсанкційного проєкту Arctic LNG 2
Фото: ua.depositphotos.com

Індія вирішила не купувати скраплений природний газ (СПГ) з російського проекту Arctic LNG 2 через західні санкції. Про це пише Reuters.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Ми не купуватимемо постачання з Arctic LNG 2. Ми не закуповуємо жодних санкційних товарів. Якщо на продукт поширюються широкомасштабні санкції, ми не торкаємося його", – зазначив секретар з питань енергетики Індії Панкадж Джайн.

Додамо, що проект Arctic LNG 2, що реалізується російською компанією "Новатек", потрапив під західні санкції через війну Росії проти України. 

Сполучені Штати також запровадили обмеження на сотні компаній і осіб, які підтримують військову кампанію РФ, включаючи ті, що залучені до розробки та логістики Arctic LNG 2.

Нагадаємо, що російський виробник скрапленого природного газу "Новатек" призупинив плани з будівництва Мурманського та Обського СПГ через міжнародні санкції. Згідно з інформацією від The Moscow Times, проєкти, які були розроблені для реалізації після "Арктик СПГ-2", залишаються без активних робіт.

Наразі тривають роботи над Обським газохімічним комплексом (ГХК), який може бути перепрофільований на виробництво аміаку та карбаміду. 

Втім, проєкти Мурманського СПГ та Обського СПГ, які підпали під санкції США, зазнають  труднощів через проблеми з танкерами, логістикою, нестачу західних технологій та ризики вторинних санкцій.

Індія також відмовляється від російської нафти

Раніше повідомлялося, що Індія, яка була найбільшим імпортером російської нафти, скоротила закупівлі в РФ, а індійські державні нафтопереробні заводи планують нарощувати закупівлі нафти із Саудівської Аравії. 

Індія, третій за величиною імпортер і споживач нафти у світі, активно закуповувала російську нафту зі знижкою.

За 2022 рік країна заощадила близько 5 мільярдів доларів внаслідок закупівлі підсанкційної сирої нафти з Росії. Тоді як у 2021 році російська нафта становила лише 2% річного імпорту нафти в Індію. 

Але наразі один із найприбутковіших шляхів торгівлі нафтою в Росії з моменту запровадження санкцій Заходу через війну в Україні стикається з серйозною проблемою через недоліки платежів у валюті.

Раніше повідомлялося, що в Індії затримали оплату щонайменше семи партій російської нафти, поставленої місцевим нафтопереробним заводам, так як влада Індії незадоволена проведенням оплати в юанях замість рупій.

Також індійська нафтопереробна компанія Bharat Petroleum Corp (BPCL.NS) відмовилась купувати російську сиру нафту сорту Sokol, оскільки банки-посередники відмовляються проводять платежі через санкції.

Джерело фото: ua.depositphotos.com