НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Кабмін передав акції арештованих облгазів в управління "Чорноморнафтогазу"

Кабмін передав акції арештованих облгазів в управління "Чорноморнафтогазу"
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення передати акції колишніх облгазів, на які було накладено арешт, в управління державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз".

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Йдеться про передачу активів 22 газорозподільних підприємств, які входили до "Регіональної газової компанії". Це рішення прийнято з метою запобігання ризикам виникнення надзвичайних ситуацій в енергетичній сфері.

Згідно з повідомленням, активи передаються на підставі пропозиції Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), та Міністерства енергетики України. Акції облгазів були арештовані за рішенням Печерського районного суду Києва в рамках кримінального провадження.

"З метою запобігання ризику виникнення надзвичайних ситуацій в енергетичній сфері (…) пропозицію АРМА та Міністерства енергетики щодо передачі в управління акціонерному товариству "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз", активів, на які ухвалою Печерського районного суду міста Києва (…) накладено арешт", - написав він.

Мельничук наголосив, що уряд доручив "Чорноморнафтогазу", Міністерству енергетики та НКРЕКП вжити всіх необхідних заходів для забезпечення безперебійного функціонування переданих активів, щоб уникнути можливих надзвичайних ситуацій.

З облгазів Фірташа (не) зняли арешт

Додамо, Вищий антикорупційний суд 25 червня зняв арешт з пакетів акцій 22 компаній-операторів газорозподільної системи, що належать компаніям, підконтрольним бізнесмену Дмитру Фірташу

Ухвала вже набрала законної сили з моменту оголошення та окремому оскарженню не підлягла, але голова АРМА Олена Дума дала зрозуміти, що 28 червня Печерський районний суд Києва відновив дію арешту.

Йшлося про арешт, накладений Печерським райсудом 17 травня 2022 року на частки у компаніях "Вінницягаз", "Волиньгаз", "Дніпропетровськгаз", "Житомиргаз", "Закарпатгаз", "Запоріжгаз", "Івано-Франківськгаз", "Київоблгаз", "Львівгаз", "Миколаївгаз", "Рівнегаз", "Сумигаз", "Тисменицягаз", "Хмельницькгаз", "Чернівцігаз", "Чернігівгаз", а також "Дніпрогаз", "Криворіжгаз", "Луганськгаз", "Харківгаз", "Харківміськгаз" та "Черкасигаз".

Нагадаємо, восени того року "Нафтогаз" створив ТОВ "Газорозподільні мережі України" як національного оператора газорозподільної системи. Згодом у цю компанію почали переходити заарештовані газорозподільні компанії, у яких поступово забирали ліцензії на розподіл.

Станом на кінець 2023 року під управління групи "Нафтогаз" перейшли всі газорозподільні підприємства, що раніше були підконтрольні Фірташу і працювали під спільним брендом РГК. Перед завершенням цього процесу голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов заявляв, що їх інтеграція - "це захід воєнного часу, а коли дозволить ситуація, облгази мають бути приватизовані на відкритих конкурсах".

Джерело фото: ua.depositphotos.com