НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Кабмін продовжив дію пільгових цін на газ: кого стосується

Кабмін продовжив дію пільгових цін на газ: кого стосується
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

23 серпня Кабінет міністрів продовжив дію тарифі на газ для побутових споживачів та виробників тепла для населення до весни наступного року.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

"Рішення діятиме до 30 квітня 2025 року, тобто до кінця наступного опалювального сезону", - сказав він.

Шмигаль додав, що наразі робиться все можливе, аби цієї зими в кожній українській домівці було світло й тепло.

Зауважимо, що минулого разу уряд ухвалював рішення про продовження дії пільгових цін на газ, тепло та електроенергію для побутових споживачів 26 квітня.

Як повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук, щоб продовжити пільговий період цін, було внесено зміни до постанови КМУ від 19.07.2022 N 812 "Про затвердження Положення про покладення спеціальних обовʼязків на субʼєктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам".

"Продовжено до 30.04.2025 (включно) дію постанови КМУ від 19.07.2022 N 812 та затвердженого нею Положення", - написав він.

Які ціни на газ діятимуть

Як зазначили у "Нафтогазі", кубометр газу для населення й надалі коштуватиме 7,96 гривні (з ПДВ, базовий "фіксований" тариф), для виробництва теплової енергії для населення – 7,42 гривні, для виробництва теплової енергії для бюджетних установ – 16,39 гривні, для виробництва електроенергії у конденсаційному циклі – 10,5 гривні, а для виробництва електроенергії у теплофікаційному циклі – 16,5 гривні.

"Нафтогаз діє в національних інтересах. В умовах війни та складної ситуації в економіці ми маємо підтримати українців", - прокоментував очільник групи "Нафтогаз" Олексій Чернишов.

Втім, згідно з прогнозами експертів, тарифи на електроенергію для бізнесу у 2024 році можуть зрости до 20% порівняно з 2023 роком. Головними чинниками, які можуть зумовити зростання, будуть обстріли критичної інфраструктури, а також інфляція та девальвація гривні.

Тарифи на водопостачання та водовідведення також залишилися без змін, хоча спроби переглянути тарифи були. Наприкінці червня 2023 року НКРЕКП ухвалила рішення про підвищення тарифів на воду середньому на 32% залежно від регіону. Цьому рішенню передувало звернення до регулятора комунальних підприємств, які надають послуги з водопостачання, з проханням підвищити тарифи хоча б на третину.

Проте в ситуацію втрутився президент Володимир Зеленський, який назвав це рішення “ганебним, непрофесійним та таким, що не погоджено з урядом”, після чого регулятор скасував попереднє рішення та більше не повертався до питання підвищення тарифів на воду.

Джерело фото: ua.depositphotos.com