Уряд затвердив перелік родовищ стратегічних копалин та пропонує створити в Україні систему запасів нафти

Уряд затвердив перелік родовищ стратегічних копалин та пропонує створити в Україні систему запасів нафти
Фото: пресслужба Кабміну

Кабінет міністрів 14 лютого затвердив список корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави. Про це повідомляють пресслужба уряду та представник Кабміну в Верховній Раді Тарас Мельничук.

Крім того, затверджено перелік ділянок надр (родовищ відповідних корисних копалин), які надаватимуться у користування шляхом проведення конкурсів на укладення угод про розподіл продукції.

"Ідеться про ванадій, літій, титан, уран та сіль. 26 родовищ будуть надаватися у користування на умовах УРП. Це створить широкі можливості інвестору в реалізації проекту, а держава отримає свою частку, яка буде використана для розвитку української економіки", - прокоментував прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Крім того, Кабмін схвалив законопроект про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів. Він визначає основні правові, організаційні та фінансово-економічні засади створення і функціонування в Україні системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів та передбачає регулювання відносин у сфері управління формування та функціонування мінімальними запасами.

Положення документу поширюються на відносини, що виникають у процесі формування, зберігання, фінансування, розкриття, поновлення, використання, заміни та продажу мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, здійснення системи заходів для подолання кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів.

Як повідомив Шмигаль, в Україні хочуть створити диверсифіковану систему зберігання, завдяки якій в разі настання кризової ситуації в резервах будуть запаси, які в об’ємах складатимуть щонайменше 61 день внутрішнього споживання.

"Це дозволить бізнесу, громадянам та всій країні спокійно пройти будь-які виклики в паливній сфері. Законопроект передбачає чітку взаємодію між державою та бізнесом, визначення питання зберігання, безпеки, моніторингу та репортингу. Створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів — це питання національної безпеки, яке актуальне зараз, але залишиться так само важливим і після нашої перемоги та завершення війни", - вказав прем'єр.

Також уряд схвалив і проект закону про встановлення відповідальності субʼєктів ринку нафти та нафтопродуктів за порушення вимог щодо формування, зберігання, використання, заміни, оновлення та продажу мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів: за це їх передбачається штрафувати.

Окрім цього, Кабмін поклав функції із забезпечення формування та реалізації держполітики у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, рідких та твердих альтернативних видів палива, енергозбереження та енергоефективності на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

Водночас за Міністерством енергетики залишено функції із забезпечення формування та реалізації держполітики у сфері відновлюваних джерел енергії та газоподібних альтернативних видів палива.

Також установлено, що держполітику у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, альтернативних видів палива, енергоефективності та енергозбереження реалізує Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.