НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

МАГАТЕ допоможе добудувати блоки Хмельницької АЕС

Хмельницька АЕС
Хмельницька АЕС. Фото: Міненерго

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) надасть Україні технічну підтримку у добудові блоків Хмельницької АЕС.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

Зазначається, що під час зустрічі міністра енергетики України Германа Галущенка з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі обговорювались деталі цього проєкту, а також питання захисту ключових енергетичних об'єктів країни.

Галущенко зазначив, що Україна вже перебуває на фінальному етапі перемовин з Болгарією щодо постачання реакторів. Будівництво може початися, щойно Верховна Рада ухвалить відповідний законопроєкт.

Своєю чергою Гроссі наголосив на важливості цього проєкту і запевнив, що МАГАТЕ підтримає його реалізацію.

Він додав, що участь агентства сприятиме дотриманню високих стандартів ядерної безпеки, а також запропонував започаткувати місію технічної підтримки для забезпечення безпечної інтеграції нових компонентів у вже існуючі системи, що, за його словами, підвищить довіру до проєкту з погляду ядерної безпеки.

Нагадаємо, профільний комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг 17 червня схвалив законопроєкт №11146 про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС (Х3/Х4). Наступний крок – розгляд цього документу у сесійній залі парламенту.

Хмельницька АЕС буде найпотужнішою в Європі

Україна планує цьогоріч розпочати будівництво чотирьох нових ядерних реакторів, аби компенсувати втрачені енергетичні потужності через війну з Росією.

Усі чотири реактори будуть побудовані на Хмельницькій АЕС на заході України.

Наразі НАЕК "Енергоатом" і американська компанія Westinghouse розпочали проєкт будівництва на Хмельницькій атомній електростанції п'ятого та шостого енергоблоків за американською технологією АР1000. 

Із тією потужністю, яку зможуть видавати шість реакторів на Хмельницькій АЕС, вона буде найбільшою у Європі і навіть більшою за потужністю, ніж окупована РФ Запорізька АЕС.

Міністр енергетики Герман Галущенко нещодавно повідомив, що добудова третього енергоблоку Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС) займе 2,5-3 роки. За словами голови "Енергоатому" Петра Котіна, третій блок будуватимуть не з нуля, оскільки обладнання для будівельної частини вже готове на 80%. Наразі ступінь готовності третього енергоблока ХАЕС становить близько 85%.