НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Мешканці київських елітних багатоповерхівок не платять за опалення та гарячу воду - "Енергозбут"

Житловий комплекс на бульварі Лесі України в Печерському районі Києва
Житловий комплекс на бульварі Лесі України в Печерському районі Києва. Фото: pjs.com.ua

Мешканці дев’яти елітних багатоповерхівок у центрі Києва заборгували майже 3,5 млн грн за опалення і гарячу воду.

Про це повідомив директор структурного підрозділу "Енергозбут" комунального підприємства "Київтеплоенерго" Костянтин Лопатін.

За його словами, заборгованість за спожиті послуги гарячого водопостачання та опалення продовжує зростати. За опалювальний сезон 2023/2024 цей борг збільшився на 800 млн грн або на 13%.

Як зауважив Лопатін, при цьому основну частину заборгували 16% домогосподарств. 

"Більша частина боргу, а саме 4,5 млрд грн, припадає на 16% від загальної кількості клієнтів "Київтеплоенерго", загальна кількість яких близько 1 млн. Громадянам, які системно не сплачують за послуги, не звертаються, щоб укласти розстрочку, нарахована пеня. Вона відображена у квитанціях за червень", - підкреслив Лопатін.

Елітні будинки серед ТОП-боржників

За даними "Київтеплоенерго", серед ТОП-боржників наступні будинки:

Так, у Печерському районі налічується понад 247 боржників, за якими у власності значиться дві або більше квартир. Кожен із них має заборгованість за спожиту гарячу воду та опалення більше 25 тис. грн.

Як повідомляють у "Київтеплоенерго", у житловому будинку на бульв. Лесі Українки, 23 (Печерський район) боржниками за опалення є 89% власників квартир. Загальна заборгованість мешканців будинку станом на 1 липня – 1,6 млн грн.

У житловому будинку на вул. Січових Стрільців, 50-52-А (Шевченківський район), боржниками за опалення є 59% власників квартир. Загальна заборгованість мешканців будинку станом на 1 липня складає 1,3 млн грн.

У Києві вводять штрафи для боржників за комунальні послуги: який розмір стягнення

Загальний борг киян за гарячу воду та опалення перевищує 6,2 млрд грн, а за холодну воду та водовідведення становить близько 1,2 млрд грн.

У зв'язку з цим представники “Київтеплоенерго” та “Київводоканалу” повідомили про нарахування пені боржникам, та впровадження штрафних санкцій.

Зокрема, за кожен день прострочення платежу нараховується пеня у розмірі, визначеному в договорі, але не більше 0,01% від суми боргу.

Нагадаємо, у січні 2024 року Кабінет Міністрів України скасував мораторій на нарахування пені та стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, дозволивши відключення боржників від комунальних послуг, за винятком окупованих територій та зон бойових дій.