НБУ курс:

USD

41,19

+0,05

EUR

45,49

+0,11

Готівковий курс:

USD

41,48

41,41

EUR

45,90

45,75

ОСББ на Львівщині отримало кредит на 1,23 млн грн на сонячні електростанції

ОСББ на Львівщині отримало кредит на 1,23 млн грн на сонячні електростанції
Фото: me.gov.ua

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) почали отримувати кредити на купівлю та встановлення енергообладнання. Зокрема, ГЛОБУС БАНК видав свій перший енергокредит за програмою «Доступні кредити 5-7-9» для ОСББ на Львівщині на суму 1,23 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки. 

Умови кредиту

Зазначається, що ГЛОБУС БАНК видав перший кредит на придбання та встановлення сонячних електростанцій у багатоквартирних будинках потужністю 30 кВт-год. за програмою “5-7-9”.

Позичальником стало ОСББ “ЖК “Грінвуд”, що обслуговує 2 багатоквартирні будинки на 50 квартир у Львівській області у смт Брюховичі.

Сума кредиту склала 1,23 млн грн, а термін погашення 3 роки, при цьому кредит є беззаставним та без початкового внеску. 

Згідно з умовами програми “5-7-9” для ОСББ компенсаційна ставка наданої позики складає 7% на перший рік погашення.

Надалі розмір ставки залежатиме від базової процентної ставки (Українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб), але не перевищуватиме 20% річних.

Олена Пастернак, голова ОСББ “ЖК “Грінвуд”, розповіла, що житловий комплекс було введено в експлуатацію у 2017 році. За її словами, при виборі квартир, громадяни особливу увагу звертали на використання енергоощадних матеріалів.

“Енергоощадність стала додатковим, але важливим аргументом для придбання оселі в цьому ЖК. Саме тому, після розширення програми “5-7-9” на енергокредити для ОСББ, наші співмешканці майже одностайно вирішили скористатися такою можливістю та встановити СЕС в наших будинках”, — зазначила керівниця ОСББ.

Крім того, ОСББ “ЖК “Грінвуд” є учасником програми “ГрінДІМ”, що гарантує відшкодування витрат на СЕС до 70% на обладнання. А також ОСББ отримає компенсацію 30% від суми кредиту за Програмою відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків у м. Львові на 2015-2025 роки.

Енергокредити для ОСББ можуть стати справжнім “мейнстримом”

Як зауважила перша віцепрем'єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко, що одним із першочергових кроків Уряду для підтримки відновлення енергетики стало розширення програми “Доступні кредити 5-7-9%”, завдяки якій ОСББ та ЖБК можуть подати заявку до одного із 46 уповноважений банків та отримати кредит до 5 млн грн терміном до 5 років під 7% річних.

Своєю чергою Сергій Мамедов, голова правління ГЛОБУС БАНКУ, зазначив, що державні програми з енергокредитування значно збільшують можливості громадян позбутися всіх складнощів, пов’язаних з енергопостачанням.

Він звернув увагу на те, що для тих ОСББ, що не є учасниками програми “ГрінДІМ” або ж компенсаторних програм від місцевих органів влади, кредит на придбання та встановлення автономних сонячних електростанцій є вигідною інвестицією, адже окупність витрат на СЕС може скласти до 3,5-4 років. Тобто, за його словами, вже за 1 рік після сплати кредиту громадяни матимуть змогу досить швидко повернути проінвестовані в енергонезалежність кошти. 

Так, приміром, за ставки 7% на перший рік кредиту та теоретично максимальних ставок на 2 і 3 роки сплати кредиту (до 20% річних) загальна сума позики для встановлення СЕС потужністю 30 кВт-год. для стандартного багатоквартирного будинку на 100 квартир складе  близько 1,8 млн грн. Тобто фінансове навантаження за встановлення СЕС на кожну квартиру дорівнюватиме  до 18 тис. грн, а це лише 500 грн на місяць. 

“Енергокредити для ОСББ можуть стати справжнім “мейнстримом”, адже це шлях до повної енергонезалежності. Крім того, висока окупність спонукатиме ОСББ до більш активної участі в програмах енергокредитування”, — підсумував Сергій Мамедов.

Нагадаємо, державний Sense Bank підписав першу кредитну угоду з об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку. Метою кредитування є зведення сонячної електростанції потужністю 30 кіловатів для забезпечення енергетичних потреб будинку. 

В Україні посилять фінансування проєктів відбудови енергетики

Нагадаємо, що за умовами програми "Доступні кредити 5-7-9%" для ОСББ та ЖБК сума кредиту може складати до 5 млн грн терміном до 5 років під 7% річних. Програма працюватиме у комбінації із програмою "ГрінДІМ". ОСББ та ЖБК в рамках цієї програми зможуть отримати до 70% вартості проєкту після його облаштування. 

Для того, щоб скористатись державною програмою пільгового кредитування "Доступні кредити 5-7-9" керівництво ОСББ чи ЖБК має подати заявку до одного із банків, які співпрацюють з Фондом розвитку підприємництва та надати пакет необхідних документів, встановлених банком.

Крім того, для бізнесу та громадян доступні наступні інструменти:  

Розширена програма "Доступні кредити 5-7-9%" для бізнесу на купівлю та встановлення електрогенераційних установок на газу.  Сума пільгового кредиту — до 150 млн гривень, строк кредитування — до 10 років. Програма "Доступні кредити 5-7-9%" також передбачає можливість для підприємців використати кредитні кошти на придбання сонячних та вітрових електростанцій, а також обладнання для накопичення електричної енергії.

Пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури, яке надають 19 найбільших банків України. Сума кредитів може становити до 25 млн євро. Термін кредиту — до 5–7 років.

Пільгове кредитування під 0% для домогосподарств на установку сонячних панелей з системами накопичення енергії та вітрових установок. Сума кредиту — до 480 тис. грн. Термін кредитування — 10 років.

Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) можуть отримати компенсацію до 1 млн грн за встановлення сонячних електростанцій та до 2 млн грн за встановлення теплових насосів для опалення.