НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Президент Азербайджана заявив про можливий прорив у переговорах щодо транзиту російського газу через Україну

Президент Азербайджана заявив про можливий прорив у переговорах щодо транзиту російського газу через Україну
Фото: ua.depositphotos.com

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив у п'ятницю, що він з оптимізмом очікує на "прорив у переговорах" між Москвою та Києвом щодо продовження постачання російського газу через Україну до кількох європейських країн.

Про це повідомляє Reuters.

Видання пише, що Європейський союз та Україна звернулися до Азербайджану з проханням сприяти переговорам з Росією щодо угоди по транзиту газу, термін дії якої спливає наприкінці цього року.

Алієв заявив, що у нього є "певний оптимізм" щодо останніх переговорів між Росією та Україною.

"Ми думаємо, що є підстави для прориву, але, ймовірно, ще зарано вдаватися у подробиці", - додав він.

У той час як ЄС скоротив велику частину імпорту російського газу, деякі країни Центральної Європи, як і раніше, залежать від газу з Росії через трубопровід, що проходить через Україну.

"Ми просто хочемо підтримати ці країни, а також Україну, тому що якщо транзит припиниться, газорозподільна система України буде абсолютно паралізована", - сказав президент Азербайджану.

Нагадаємо, ще у серпні міністр енергетики Герман Галущенко говорив, що конкретних пропозицій щодо можливого транзиту азербайджанського газу через Україну після закінчення контракту з РФ поки що немає, але цілком імовірно, що вони можуть з’явитися.

"На сьогодні конкретної пропозиції щодо контракту на транзит азербайджанського газу немає. Я завжди кажу, що треба мати на столі конкретний документ. Коли можливі ініціативи перейдуть у практичні пропозиції – тоді будемо говорити", – зазначив Галущенко.

Азербайджан розглядає можливість транзиту природного газу через Україну

Президент Азербайджану Ільхам Алієв наприкінці липня зазначив, що Азербайджан перебуває в процесі переговорів з РФ щодо можливості продовження транзиту природного газу через Україну.

Голова правління НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов декількома днями пізніше зазначив, що ЄС і Україна шукають шляхи забезпечення стійких постачань газу до Європи після припинення українсько-російського транзитного контракту в 2024 році, і одним з них може стати постачання азербайджанського газу.

Чернишов наголосив, що вже неодноразово заявляв про зацікавленість групи "Нафтогаз" у продовженні роботи української ГТС, але за умови, що "це не буде робота з "Газпромом".

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не має бажання продовжувати газовий контракт з РФ, бо не хоче, щоб вона заробляла тут гроші. 

Голова держави зазначив, що угода про заміну російського газу азербайджанським є "однією з пропозицій", які зараз обговорюються. За словами  Зеленського, "зараз цим питанням займаються урядовці".

Зауважимо, видобуток газу в Азербайджані в 2023 році становив 48 млрд 496,7 млн куб.м (зростання на 3,8% порівняно з 2022 роком). При цьому видобуток товарного газу становив 36 млрд 413,8 млн куб. м (зростання на 4,2%).

У 2023 році Азербайджан збільшив експорт газу порівняно з 2022 роком на 5,3% - до 23,8 млрд куб.м, постачання до Європи становили 11,8 млрд куб. м (+3,5%).

Контракт з "Газпромом" закінчується у 2024 році

Зауважимо, чинний транзитний контракт між "Газпромом" і "Нафтогазом України" було укладено наприкінці 2019 року на період до кінця 2024 року. Він передбачав транзит на умовах "транспортуй або плати" 65 млрд куб. м 2020 року і 40 млрд куб. м у наступні роки.

Однак у 2022 році ОГТСУ оголосив форс-мажор приймання газу для транзиту через частину газопроводів через окуповану внаслідок російської воєнної агресії ГВС "Сохранівка", і наразі забезпечує приймання не більше ніж 42,4 млн куб. м на добу (до 15,5 млрд куб. м на рік). "Газпром" не захотів перенаправити транзитні обсяги на ГВС "Суджа".

Україна не збирається продовжувати контракт на транспортування російського природного газу до Європи після 2024 року. 

Позиція української сторони однозначна: контракт на транспортування завершується наприкінці цього року.

Нагадаємо, транзит російського природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України у 2023 році знизився на 28,4% (на 5 млрд 812,6 млн куб. м) порівняно з 2022 роком - до 14 млрд 646,6 млн куб. м, свідчать дані "Оператора ГТС України".

Після початку повномасштабної війни голова правління "Нафтогазу України" Чернишов заявляв, що Росія виплатила Україні за транзит газу значно меншу суму, ніж це передбачено зобовʼязаннями.

Фото: ua.depositphotos.com