НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

У Вінницькій області запустять об’єкти розподіленої генерації потужністю 150 МВт

У Вінницькій області запустять об’єкти розподіленої генерації потужністю 150 МВт
Фото: Вінницяобленерго

АТ "Вінницяобленерго" погодило умови для приєднання об’єктів розподіленої генерації загальною потужністю близько 150 МВт. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба компанії.

Ці генеруючі потужності, які будуть встановлені та підключені в найближчі місяці, включають газотурбінні установки потужністю понад 120 МВт та газопоршневі установки загальною потужністю близько 20 МВт.

"Заявлені генерувальні потужності будуть встановлені та підключені в найближчі місяці. Це більше десятка об'єктів розподіленої генерації", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Вінницька область стала однією з перших в Україні, де було запущено газотурбінну установку. Заявки на приєднання нових об'єктів продовжують надходити, серед яких — тепло- та газопостачальні організації області.

Це означає, що після приєднання цих об’єктів централізоване опалення зможе безперебійно працювати навіть під час можливих відключень електроенергії.

Для прискорення процесу приєднання об'єктів діє спрощена процедура, запроваджена Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Ці зміни спрямовані на скорочення термінів видачі технічних умов і зменшення кількості документів для підключення генерувальних установок до електромереж.

В Україні працюють над створенням альтернативної генерації: що планують

Нагадаємо, 8 травня НКРЕКП прийняла рішення, що спрощує процес приєднання генеруючих установок, таких як газотурбінні, газопоршневі та когенераційні, до електричних мереж.

Крім того, їх звільнили від сплати відповідних ставок за приєднання.

Після цього вже Кабінет міністрів ухвалив постанову, що скасувала низку бюрократичних процедур, аби спростити розміщення газопоршневих та газотурбінних установок та пов'язаних з ними мереж.

Загалом уряд наразі працює над децентралізацією енергосистеми і обговорює з партнерами України поставки дизель-генераторів, когенераційних установок та мобільних котелень, насамперед для прифронтових регіонів. Міністерству енергетики при цьому доручено опрацювати питання встановлення газопоршневих установок у кожному обласному центрі.