Власники "Північного потоку" обговорюють ремонт трубопроводу

Власники "Північного потоку" обговорюють ремонт трубопроводу
Фото: neurope.eu

Акціонери оператора газопроводу "Північний потік" обговорюють, як загерметизувати та спорожнити пошкоджений газопровід, щоб зупинити корозію від морської води.

Про це заявив головний фінансовий директор німецької енергетичної компанії E.ON, одного із власників газопроводу, Марк Шпікер, пише Reuters.

За його словами, поки незрозуміло, чи буде відремонтований трубопровід, але будь-які майбутні рішення, ймовірно, будуть прийняті за підтримки всіх акціонерів.

"Ми продовжуємо користуватися нашими правами як міноритарного акціонера в компанії-операторі "Північного потоку-1". І ми все ще не бачимо сенсу просто залишати родовище "Газпрому" на цьому етапі", – сказав  Шпікер.

Північний потік належить російському "Газпрому" та іншим зацікавленим сторонам, включаючи Wintershall DEA, Engie і Gasunie.

Компанія E.ON у середу повідомила, що списала вартість своєї частки в 15,5% у проекті "Північний потік", дві нитки якого були пошкоджені через ймовірний саботаж у вересні.

"В умовах підвищеної невизначеності та на тлі пошкодження обох трубопроводів "Північного потоку-1", ця інвестиція була списана до нульової справедливої вартості станом на 31 грудня 2022 року", - підкреслили в E.ON.

Спочатку частка коштувала 1,2 мільярда євро (1,3 мільярда доларів), але наразі її вартість обнулили.

"На даний момент компанія-оператор зосереджується на питанні про те, як два зруйновані трубопроводи можна спочатку загерметизувати та осушити, щоб нитки не піддавалися корозії", — сказав Шпікер.

Раніше Reuters повідомляв, що підводні газопроводи "Північний потік" російська влада збирається запечатати та законсервувати, оскільки немає найближчих планів щодо їх ремонту чи відновлення.

"Чи буде зроблена спроба ремонту в якийсь момент у майбутньому... це абсолютно спекулятивне питання з сьогоднішньої точки зору. Це залежить від багатьох факторів - політичних, соціальних, економічних. Тільки час покаже", - заявив Шпікер.