НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

МВФ та Україна домовилися про черговий транш на $1,1 млрд: що має виконати Київ

МВФ та Україна домовилися про черговий транш на $1,1 млрд: що має виконати Київ
Фото: imf.org

Міжнародний валютний фонд (МВФ) та українська влада досягли домовленості на рівні персоналу щодо п’ятого перегляду чотирирічної програми розширеного фінансування (EFF) для України. За підсумками роботи місії в Києві Україна отримає доступ до 1,1 мільярда доларів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомили у пресслужбі МВФ.

Зазначається, що українська влада виконала всі кількісні критерії ефективності, а також структурний маяк для завершення перегляду програми. Також було досягнуто домовленостей щодо параметрів політики й реформ для підтримки макроекономічної стабільності під час війни.

"Співробітники МВФ і українська влада досягли домовленості на рівні персоналу щодо п’ятого перегляду програми розширеного фінансування  Угода підлягає схваленню виконавчою радою МВФ, розгляд якої очікується в найближчі тижні", - зазначив Гевін Грей, який очолював місію МВФ у Києві для п’ятого перегляду кредитної програми.

Як зауважив  прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, домовленості демонструють, що Україна продовжує важливі реформи

"Очікуємо затвердження цієї угоди Виконавчою радою МВФ. Після цього Україна отримає 1,1 млрд доларів. Кошти партнерів допомагають нашому уряду фінансувати всі не військові видатки бюджету. Це дозволяє направляти наші внутрішні ресурси на обороноздатність країни", - підкреслив Шмигаль.

Економічні перспективи невизначені

В МВФ констатують, що українська економіка залишалася стійкою в першій половині 2024 року, але подальші перспективи залишаються невизначеними.

"Триваюча війна призведе до нових потреб у зовнішньому фінансуванні, вимагаючи рішучих політичних зусиль з боку влади та підтримки донорів", - наголошують в МВФ.

Там додають, що ВВП України за перший квартал зріс на понад 6%, рівень інфляції залишався відносно низьким, а міжнародні резерви перебували в адекватних межах.

За прогнозами МВФ, зростання ВВП за підсумками 2024 року складе 3%, а у наступні 12 місяців показник буде в діапазоні 2,5-3,5%. До кінця 2024 року інфляція зросте приблизно до 9%.

Чого вимагає МВФ

У МВФ зауважили, що державний бюджет України на наступний рік має бути сформований з урахуванням потреби в економії та збереженні здатності обслуговувати борги. Для цього потрібно збільшити надходження від податків не лише шляхом постійних змін до податкової системи, але й боротьбою з ухилянням від сплати зборів та тіньовою економікою. Також МВФ наполягає на подальшій реформі митниці. 

На думку МВФ, обмінний курс повинен продовжувати діяти як амортизатор і пристосовуватися до ринкових фундаментальних показників, тим самим допомагаючи зберегти зовнішню стабільність. Зважений та поетапний підхід до валютної лібералізації має продовжуватись відповідно до стратегії Національного банку України (НБУ) та узгоджуватися із загальним комплексом політичних заходів.

Також вирішення дефіциту енергії напередодні зими є критично важливим, що потребує скоординованих зусиль, у тому числі з міжнародними партнерами. 

Програма Механізму розширеного фінансування від МВФ

Нагадаємо, 31 березня 2023 року виконавча рада МВФ схвалила чотирирічну програму розширеного фінансування (Extended Fund Facility) для України на суму 15,6 млрд доларів.

Перший транш обсягом 2,7 млрд доларів було виділено на початку квітня 2023 року, а другий, на 890 млн доларів, Україна отримала в липні. Третій транш від МВФ у розмірі 900 млн доларів Україна отримала 14 грудня 2023 року. 

У березні 2024 року після третього перегляду програми Механізму розширеного фінансування Україна отримала 880 мільйонів доларів від Міжнародного валютного фонду.

На 2024 рік передбачено ще два транші по 1,3 млрд доларів на початку вересня і грудня.

На 2025 рік намічено два транші: 912 млн доларів на початку березня і наприкінці серпня, після чого заплановано ще три останні транші по 1,288 млрд доларів.

Із початку дії програми Україна виконала 21 структурний маяк МВФ, 14 з яких стосуються фіскальної політики та фінансового сектору. Вони включають законодавчі ініціативи щодо вдосконалення Бюджетного кодексу, посилення податкової політики та управління державним боргом.