НБУ курс:

USD

42,28

+0,10

EUR

49,22

+0,12

Готівковий курс:

USD

42,36

42,27

EUR

49,70

49,51

Файли Cookie

Я дозволяю DELO.UA використовувати файли cookie.

Політика конфіденційності

До 50 тисяч гривень: ДПС виявила надто низькі доходи у ресторанів та кафе

кафе, жінка, офіціант, розрахунок
В Україні бари і ресторани декларують низькі доходи. / Freepik

Державна податкова служба виявила, що деякі заклади громадського харчування, включаючи ресторани, кафе та бари, декларують аномально низькі доходи — до 50 тисяч гривень на місяць. За оцінкою ДПС, такі показники є економічно необґрунтованими та не дозволяють покрити навіть мінімальні витрати на ведення бізнесу.

Про це інформує Delo.ua з посиланням на пресслужбу відомства.

За даними податкової, при задекларованому доході в 50 тисяч гривень на місяць, заклад не може покрити витрати на:

  • оплату праці: мінімум трьох працівників (кухаря, офіціанта, бармена) із зарплатою від 8 тисяч грн; 
  • податки та ліцензії: зокрема, ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем; 
  • операційні витрати: закупівлю продуктів, утримання приміщення та інші витрати.

Крім того, деякі заклади декларують лише безготівкові операції, або їх готівкові розрахунки становлять менше 5% від загального виторгу. Така податкова поведінка не лише завдає шкоди державному бюджету, а й підвищує ризики для самого бізнесу, оскільки такі заклади потрапляють під посилений контроль ДПС.

Податкова служба нагадує підприємцям про необхідність дотримуватися законодавства та проводити всі розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій (РРО) у повному обсязі.

Раніше голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявляв, що у ресторанному бізнесі в Україні працюють близько 3200 юросіб, але більшість закладів, а саме 68 000, оформлені як фізичні особи-підприємці. За його словами, наслідком тінізації цієї галузі є недоотримання державою близько 7 млрд гривень щорічно у вигляді податків.

Ресторанний бізнес нині переживає не найкращі часи. Платоспроможність падає, і людей з грошима на всі заклади не вистачає. Наприкінці 2024 року експертка ресторанного бізнесу та аналітикиня ринку HoReCa Ольга Насонова повідомляла, що у Києві за рік закрилися близько 120 ресторанів та кафе через війну та відсутність клієнтів. 

Водночас дослідження Poster свідчить, що за перше півріччя 2025 року виручка українських закладів харчування зросла на 5% порівняно з минулим роком. Це сталося не завдяки збільшенню кількості відвідувачів, а через підвищення цін. В середньому чек зріс на 17% і тепер становить 171 грн.