Американська компанія готова продати Україні два ударні безпілотники Reaper MQ-9 за один долар, але є нюанс

Американська компанія готова продати Україні два ударні безпілотники Reaper MQ-9 за один долар, але є нюанс

Американський виробник зброї General Atomics запропонував Україні купити за символічний долар два розвідувально-ударні безпілотники Reaper MQ-9, які використовуються в армії США. Однак угода передбачатиме "деякі витрати".

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це пише The Wall Street Journal.

Видання посилається на лист, який головний виконавчий директор General Atomics Лінден Блу надіслав аташе з питань оборони України у Вашингтоні.

Зазначається, що угода вимагатиме від Києва витратити близько 10 мільйонів доларів на підготовку та доставлення безпілотників в Україну та ще близько 8 мільйонів доларів на рік на технічне обслуговування.

Крім того, пропозиція компанії-виробника включає, зокрема, і наземну станцію управління для керування безпілотниками майже в будь-якому місці.

Речник General Atomics Марк Брінклі заявив, що компанія не може коментувати конкретні угоди, але вважає, що "Україні потрібні можливості, які надає Reaper, і якнайшвидше".

За його словами, компанія обговорювала потреби ЗСУ з урядом України протягом багатьох місяців і "залишається відданою підтримці Україні у будь-який спосіб".

Як пише видання, General Atomics пропонує продати Reapers безпосередньо українському урядові, а не здійснювати постачання через урядові структури США. Але й у цьому разі передача безпілотників потребуватиме схвалення американської адміністрації.

Білий дім, який мав би схвалити продаж, відмовився від коментарів, так само, як і український уряд.

MQ-9 Reaper — модульний розвідувально-ударний БпЛА, розроблений для використання у ВПС США, ВМС США та Британських ВПС.  Він оснащений турбогвинтовим двигуном, що дозволяє розвивати швидкість понад 400 км/год. 

Безпілотники Reaper можуть використовуватися для спостереження та розвідки. Також ці дрони здатні літати понад 24 години та носити зброю.

Ці ударні БпЛА показали високу ефективність в Афганістані та Іраку.

Нагадаємо, Міністерство оборони України уклало контракти з 16 українськими виробниками БПЛА. У 2023 році на закупівлю безпілотників планується спрямувати близько 20 млрд гривень.