До кінця року США передадуть Україні всі комплекси Vampire

До кінця року США передадуть Україні всі комплекси Vampire
США передадуть Україні всі комплекси Vampire. Фото: ВМС США

Військово-морські сили США до кінця цього місяця завершать поставку в Україну нової системи протидії безпілотниками, відомої як Vehicle Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment (Vampire). Українські військові отримають 14 комплексів.

Про це повідомили Військово-морські сили США.

Vampire — це компактна платформа для запуску ракет, яка складається з чотирьохзарядних пускових установок APKWS, які можна встановлювати на будь-яку вантажівку чи пікап. 

Vampire оснащений ракетами з лазерним наведенням і може захищати повітряний простір від безпілотників. ВМС і армія США використовують їх проти цілей класу "повітря-земля".  

Окрім цього, Vampire можна використовувати як невелику мобільну систему ППО, яка потенційно може допомогти захистити піхоту. 

"Ми поставили перші чотири системи лише за шість місяців, використовуючи інноваційну стратегію укладання контрактів і старанно працюючи, щоб йти в ногу зі швидким розвитком системи", — сказав командор Кевін Распет, заступник керівника програми з продажів зовнішньої військової техніки.

Керівник відділу операцій на випадок надзвичайних ситуацій (PMA-242) Роберт Галан сказав, що команда приділила значну увагу швидкості винищувачів і змогла вивчити кілька організацій-замовників, щоб оптимізувати процес і зосередитися на створенні та постачанні оперативно ефективної системи.

Згідно з повідомленням, у найближчі тижні американці також планують поставити Україні APKWS з боєголовками, які оснащені безконтактним детонатором.

Нагадаємо, Україна і США підписали заяву про наміри щодо спільного виробництва озброєння та обміну технічною інформацією. Йдеться, зокрема, про сфери протиповітряної оборони, ремонтно-технічного забезпечення та виробництва критичних боєприпасів.