НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,96

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,53

41,47

EUR

46,45

46,30

G7 офіційно схвалила виділення Україні $50 млрд з доходів від заморожених російських активів

G7 офіційно схвалила виділення Україні $50 млрд з доходів від заморожених російських активів
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та президент України Володимир Зеленський. Фото: https://x.com/vonderleyen

13 червня на полях саміту G7 лідери країн "Великої сімки" досягли домовленості про виділення 50 млрд доларів для України шляхом використання заморожених російських активів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у соцмережі Х.

"G7 домовилася надати Україні кредити на суму близько $50 млрд до кінця року. Ми використаємо непередбачені прибутки від суверенних активів Росії для їх погашення", - написала вона в дописі.

За її словами, це ґрунтується на діях ЄС, де "ми вже спрямовуємо ці непередбачені прибутки на оборону та відбудову України".

Зазначається, що Україна зможе отримати ці кошти впродовж року.

США готові надати Україні кредит на 50 млрд доларів

Нещодавно США оголосили, що готові надати Україні кредит у розмірі 50 мільярдів доларів, який буде погашений за рахунок прибутків від заморожених російських активів.

Проте Вашингтону потрібно, щоб ЄС продовжив санкції блоку щодо російських державних активів, які спливають кожні шість місяців, оскільки вони не були продовжені за одностайною згодою до кінця війни, щоб гарантувати, що США отримають виплату по кредиту.

Окрім цього, США вимагають гарантії того, що активи російського центрального банку, збережені в ЄС, залишатимуться знерухомленими, доки Росія не погодиться заплатити за шкоду, завдану Україні.

Додамо, 25 травня міністри фінансів країн "Великої сімки" узгодили широкий план використання відсотків від заморожених російських активів для допомоги України, який після доопрацювання представлять на саміті лідерів G7 у червні. 

Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що не бачить "жодних перешкод" у своїх дискусіях з колегами-міністрами фінансів країн G7 про виділення кредиту Україні, який буде забезпечений доходом від заморожених російських  активів.

Уряд Франції підтримав пропозицію США щодо використання заморожених російських активів. Німеччина також позитивно поставилася до плану США.