Гарантії безпеки для України: Словенія приєдналася до декларації G7

Словенія, карта
Словенія. Фото: Depositphotos

Словенія приєдналася до декларації "Великої сімки" щодо гарантій безпеки для України. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Він подякував за це рішення уряду Словенії та прем’єр-міністру країни Роберту Голобу.

"Наші країни мають спільні цінності свободи та демократії, а також прагнення до миру та справедливості для всієї євроатлантичної спільноти", – додав Зеленський.

Гарантії від G7: що передбачає декларація

Країни G7 під час саміту НАТО у Вільнюсі 12 липня затвердили спільну декларацію підтримки України, оголосивши про початок переговорів щодо двосторонніх зобов'язань у сфері безпеки. 

До G7 входять Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія та США. Ці країни, крім Японії, є членами НАТО. Своєю чергою Німеччина, Італія та Франція входять до Європейського Союзу.

Підписанти декларації пообіцяли працювати з Україною над конкретними зобов'язаннями та домовленостями, спрямованими на забезпечення стійких сил, здатних захищати Україну зараз та стримувати російську агресію у майбутньому.

Ці зобовʼязання передбачатимуть, зокрема: 

  • постійне надання сучасної військової техніки та озброєння;
  • підвищення оперативної сумісності з країнами НАТО;
  • підтримку подальшого розвитку оборонно-промислової бази України;
  • підготовку та навчання українських сил;
  • обмін розвідувальними даними;
  • зміцнення економічної стабільності та стійкості України.

Також у декларації йдеться, що в разі нової збройної атаки Росії в майбутньому члени G7 мають намір негайно проконсультуватися з Україною для визначення відповідних подальших кроків.

Зі свого боку Україна зобов'язується "вносити позитивний внесок" у безпеку партнерів та зміцнення заходів прозорості та підзвітності стосовно допомоги, яку їй надають.

До документа вже приєдналися понад 25 країн.

Джерело фото: ua.depositphotos.com