Китай не стане робити ставку на Росію, вона не перспективний союзник - Подоляк

Китай не стане робити ставку на Росію, вона не перспективний союзник - Подоляк
Радник президента Михайло Подоляк. Фото: Офіс президента

Попри те, що РФ не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду в Гаазі, рішення про арешт Володимира Путіна сильно обмежить його можливості для поїздок та міжнародної співпраці.

Про це розповів радник президента Михайло Подоляк в інтерв’ю Corriere Della Serа і зауважив, що попри рішення в Гаазі, візит китайського лідера до Росії все одно відбудеться.

"Візит все одно відбудеться. Крім того, і Китай, і Росія не є підписантами Римського статуту, вони інакше, ніж ми, сприймають оприлюднений Трибуналом ордер на арешт Путіна. Однак по суті все змінюється: Сі Цзіньпін зустрінеться з лідером, якого підозрюють у масових злочинах. І який сенс опосередковано брати на себе відповідальність за токсичність Путіна для такого лідера, як китайський, який прагне до центральної ролі в міжнародній політиці? Путін ставить його в дуже неоднозначну позицію. У будь-якому випадку Китай має повне право обирати власні пріоритети", - зазначив Подоляк.

Подоляк також висловив сумнів щодо того, шо Китай надішле Росії якусь зброю. За його словами, це одразу стане відомо і поставить під загрозу міжнародні відносини Китаю.

 "Не бачу сенсу. Це негайно стане відомим фактом, і Китай поставить під загрозу свої торгові та технологічні відносини з іншими країнами. А по-друге, навіщо допомагати Росії, яка переживає цивілізаційний крах? Сучасної Росії скоро не буде; це була б інвестиція без повернення, а Китай надто прагматичний, щоб робити подібні помилки. По-третє, китайське законодавство забороняє передачу зброї державі, яка перебуває у стані війни. Сьогодні немає сенсу робити ставку на Росію, вона не є перспективним союзником, а виявляється відсталою країною, яка прагне компенсувати свої слабкості надлишком агресивності. Росія застосовує прямий шантаж, підкуп, політичні вбивства, військовий конфлікт – все це деструктивні технології. З іншого боку, Китай грає за зовсім іншими, довшими, різноспрямованими столами,  але він не хоче прямих конфліктів і санкцій. Росія, навпаки, може запропонувати лише саморуйнівну війну", - вважає Подоляк.

За його словами, Китай може скористатися становищем сильно ослабленої та дискредитованої Росії, адже стабільна міжнародна торгівля та доступ до технологічних ноу-хау важливіші для Пекіна, який ставить себе в конкурентні відносини зі Сполученими Штатами та Європою. В Китаю не захочуть прямих конфліктів і санкцій.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна за підозрою в незаконній депортації дітей і незаконному переміщенні людей з території України в РФ.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним 20-22 березня.