Росія вперше застосувала в Україні іранські безпілотники, - розвідка Британії

Росія вперше застосувала в Україні іранські безпілотники, - розвідка Британії
Збитий БПЛА Shahed-136 іранського виробництва в районі Куп’янська

Росія почала все частіше закуповувати озброєння в інших держав, на які поширюються жорсткі санкції, таких як Іран та Північна Корея, через виснаження власних запасів.

Про це свідчать дані британської розвідки.

Відомство посилається  на повідомлення українських військових про збиття БПЛА Shahed-136 іранського виробництва в районі Куп’янська.

"Росія, найімовірніше, вперше розмістила іранські безпілотні літальні апарати в Україні. 13 вересня 2022 року українські офіційні особи повідомили, що їхні сили збили БПЛА "Shahed -136" під Куп'янськом, в районі успішного наступу України, що триває", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Shahed-136 - ударний БПЛА односторонньої дії із заявленою дальністю польоту 2500 кілометрів. Подібні системи іранського виробництва, ймовірно, використовувалися при нападах на Близькому Сході, зокрема проти нафтового танкера у липні 2021 року.

"Втрата БПЛА Shahed-13 поблизу лінії фронту говорить про те, що існує реальна можливість того, що Росія намагається використати цю систему для завдання тактичних ударів, а не за стратегічними цілями в глибині української території", - вважає британська розвідка.

Раніше у розвідці Британії повідомляли, що Росія через шалені втрати в Україні береже безпілотники. На окремих ділянках фронту фіксується майже вдвічі менше їх вильотів, ніж раніше.

Нагадаємо, у Білому домі заявляли, що уряд Ірану передав Росії до кількох сотень безпілотних літальних апаратів (БПЛА), у тому числі ударних у прискореному порядку. На тлі цього президент РФ Володимир Путін відвідав Іран, при цьому в Кремлі заявляють, що російський лідер не обговорював з іранськими колегами постачання бойових безпілотників.

Проте представники служб безпеки США та інших союзних країн кажуть, що передані РФ іранські безпілотники мають технічні проблеми.