СБУ викрила "крота" російських спецслужб у своєму харківському управлінні

СБУ викрила "крота" російських спецслужб у своєму харківському управлінні

Служба безпеки України викрила і затримала співробітника координаційного штабу Управління СБУ у Харківській області, який працював на спецслужби Російської Федерації. Він влаштувався в СБУ після 24 лютого.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це 9 серпня повідомила пресслужба спецслужби.

Затриманий постачав росіянам українські розвіддані про ЗС РФ, а також інформацію про плани і діяльність Збройних сил України, українських правоохоронних органів і спецслужб. Дані передавав через закриті канали зв’язку з дотриманням правил конспірації.

Отримані дані використовували для кількох цілей:

  • для передислокації російських сил для захисту від артилерійських ударів ЗСУ; 
  • для планування диверсій;
  • для планування масованих артилерійських і прицільних ракетних обстрілів по стратегічних об’єктах Харкова.

Затриманого завербував кадровий співробітник ФСБ. Раніше він був посадовцем Харківської міської ради, через що і зацікавив росіян. Відомо, що агенту в обмін на інформацію пропонували "гарантії безпеки для нього і його родини, якби РФ вдалося захопити регіон".

"Правоохоронці затримали зрадника "на гарячому" — після того, як він попросив представника спецслужб РФ завдати удару по об'єкту, де знаходиться особовий склад СБУ", — розповіли у спецслужбі.

Наразі агенту повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Раніше СБУ повідомила про підозру у державній зраді колишньому заступнику голови Головного управління розвідки Міноборони. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну він передавав окупантам закриті дані про заходи, які проводять ЗСУ для відсічі збройній агресії.