У МЗС України відреагували на слова Лаврова про намір РФ захистити "інтереси російськомовних у Молдові"

У МЗС України відреагували на слова Лаврова про намір РФ захистити "інтереси російськомовних у Молдові"

У Міністерстві закордонних справ України розглядають останні заяви глави МЗС Росії Сергія Лаврова щоод Молдови як аналогічні до риторики, яка використовувалася для виправдання російського військового вторгнення в Україну. Про це написав у Twitter речник відомства Олег Ніколенко.

"Лавров заявив, що Москва докладе всіх зусиль для захисту російськомовного населення Молдови. Ми бачили це. Це був саме той хибний привід, який Росія використала для виправдання свого вторгнення в Україну. Ми висловлюємо нашу повну підтримку суверенітету та територіальній цілісності Молдови", - наголосив дипломат.

Зазначимо, що напередодні Лавров заявив, що російська влада має намір не допустити утисків інтересів російськомовних  мешканців Молдови, у тому числі росіян, наголосивши, що має на увазі не лише жителів самопроголошеної і не визнаної самою РФ Придністровської Молдавської Республіки.

"Ми зробимо все, щоб інтереси російськомовного, російського населення в Молдові не постраждали жодним чином. Не забуватимемо, що крім Придністров'я в Молдові є також Гагаузія, яка також претендує на особливий статус. Вона має, до речі, деякі елементи особливого статусу. І я думаю, Що молдавське керівництво вчинить правильно, якщо кине грати в геополітичні ігри, що нав'язуються Заходом, і задумається про інтереси тих людей, які живуть пліч-о-пліч", - сказав він.

Зазначимо, що всього в Молдові, за даними перепису 2014 року (у яких не враховано територію Придністров'я, а також значну частину населення Кишинева, де мешкає велика кількість російських та інших російськомовних громадян), проживало 4% росіян, які не утворюють суцільних компактних ареалів розселення. При цьому кількість осіб, для яких російська мова є рідною, становила 9,4%, а розмовною її назвали 14,1%.

У Гагаузії ж, що, незважаючи на унітарний характер Молдови, має статус автономного утворення, росіян було лише 3,2%, тоді як рідною російську мову називали 9,8%, а ось розмовною - 40,3% населення (гагаузьку - лише 54,3%).

При цьому саме Гагаузія є найбільш радикально проросійською частиною Молдови, яка разом із болгаронаселеним Тараклійським районом відзначалася на всіх останніх загальнонаціональних виборах майже одностайною підтримкою Партії соціалістів РМ і колишнього вже президента Ігоря Додона.

Водночас регіон компактного розселення гагаузів та болгар у Молдові впритул примикає до кордону України, з іншого боку якого також компактно проживають ці народи, та утворює з частиною Одеської області єдиний історичний регіон Буджак.

Нагадаємо, що в результаті війни з РФ ця частина Одещини виявилася номінально відрізаною від решти території України через руйнування російськими авіаударами автомобільно-залізничного мосту в селищі Затока (сполучення з цією частиною області здійснюється ділянкою траси, що проходить по території молдавського села Паланка й орендується Україною, а також з недавніх пір було запущено водне сполучення через Дністровський лиман).

Джерело фото: ua.depositphotos.com