В Україні арештували російські й білоруські авіазапчастини та вертоліт: їх хочуть передати ЗСУ (ФОТО)

В Україні арештували російські й білоруські авіазапчастини та вертоліт: їх хочуть передати ЗСУ (ФОТО)
Фото: Офіс генпрокурора

Суд в Україні наклав арешт на вертоліт і частини несучих гвинтів до нього, авіаційний турбореактивний двигун та інші авіазапчастини на загальну суму майже 300 мільйонів гривень, які належать білоруським та російським підприємствам і були передані в Україну для ремонту до початку повномасштабної збройної агресії Росії проти України.

Як повідомляє пресслужба Національної поліції, замовниками ремонту були Міністерство оборони Білорусі та білоруські підприємства, які постачають військову та іншу техніку для потреб Збройних сил РФ. При цьому одне з цих підприємств знаходиться під санкціями Міністерства фінансів США.

"Водночас викриті російські підприємства тісно співпрацюють із Федеральною службою військ національної гвардії та Міністерством внутрішніх справ РФ, а також управлінням справами президента країни-окупанта", - додають у силовому відомстві.

В Офісі генерального прокурора ж зазначають, що підприємства, яким належить арештоване майно, "проводять комплекс зовнішньополітичних і економічних дій" у сфері розробки, виробництва та постачання для потреб ЗС РФ військової та іншої техніки, сприяючи агресії останньої проти України.

Як зазначають правоохоронці, наразі вживаються заходи для передачі арештованого майна на потреби Збройних сил України.

Розслідування справи ведеться за частиною 4 статті 111-1 Кримінального кодексу (передача матеріальних ресурсів збройним формуванням держави-агресора та/або провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором).

Займаються ним слідчі Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора за оперативного супроводу департаменту захисту інтересів суспільства та держави Нацполіції та на основі матеріалів, зібраних департаментом боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Державної митної служби.

Нагадаємо також, що в липні ОГП повідомляв, що правоохоронці передали на потреби ЗСУ гелікоптер та літак, якими користувалася родина депутата Верховної Ради Віктора Медведчука, який знаходиться під арештом за звинуваченням у державній зраді.